Кои са най-екзотичните валути на света?

В света съществуват много различни валути, които се използват за търговия, пътуване и инвестиции. Някои от тях са широко разпространени и познати, като долара, еврото и юана, а други са по-редки и необичайни. В тази статия ще ви представим някои от най-екзотичните валути на света, които може да ви заинтригуват или да ви предизвикат затруднения при обмяната им.

1. Кувейтски динар (KWD)

Кувейтският динар е официалната валута на Кувейт, богата нефтопроизводителна държава в Персийския залив. Тя е най-скъпата валута в света, като един динар се равнява на около 3,30 щатски долара. Кувейтският динар е разделен на 1000 филс и има шест различни банкноти и шест монети. Валутата е въведена през 1960 година, след като Кувейт се освободил от британското протекторатство. През 1990 година, след избухването на Персийската заливна война, Кувейт временно заменил динара с иракския динар и други валути, но през 1991 година възстановил своята оригинална валута.

2. Бахрейнски динар (BHD)

Бахрейнският динар е официалната валута на Бахрейн, още една нефтопроизводителна държава в Персийския залив. Тя е втората най-скъпа валута в света, като един динар се равнява на около 2,65 щатски долара. Бахрейнският динар е разделен на 1000 филс и има пет различни банкноти и пет монети. Валутата е въведена през 1965 година, заменяйки британската индийска рупия. Бахрейнският динар е свързан с щатския долар по фиксиран курс от 2001 година.

3. Омански риал (OMR)

Оманският риал е официалната валута на Оман, също нефтопроизводителна държава в Персийския залив. Тя е третата най-скъпа валута в света, като един риал се равнява на около 2,60 щатски долара. Оманският риал е разделен на 1000 байзас и има шест различни банкноти и пет монети. Валутата е въведена през 1973 година, заменяйки оманския риал, който бил свързан с британския паунд. Оманският риал е свързан с щатския долар по фиксиран курс от 1986 година.

4. Джибутски франк (DJF)

Джибутският франк е официалната валута на Джибути, малка държава в Източна Африка. Тя е една от най-нестабилните валути в света, като един франк се равнява на около 0,0056 щатски долара. Джибутският франк е разделен на 100 центима и има четири различни банкноти и пет монети. Валутата е въведена през 1977 година, след като Джибути получил независимост от Франция. Джибутският франк е свързан с щатския долар по фиксиран курс от 1973 година.

5. Киргизстански сом (KGS)

Киргизстанският сом е официалната валута на Киргизстан, централноазиатска държава, бивш член на Съветския съюз. Тя е една от най-слабите валути в света, като един сом се равнява на около 0,011 щатски долара. Киргизстанският сом е разделен на 100 тийин и има шест различни банкноти и шест монети. Валутата е въведена през 1993 година, заменяйки съветската рубла. Киргизстанският сом е плаваща валута, чиято стойност зависи от пазарните сили.

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *