Най-скъпите пощенски марки, може ли да се инвестира в тях?

Ако сте филателист или просто любопитен за света на пощенските марки, може би сте се чудили кои са най-скъпите и редки марки в историята и дали те са добра инвестиция. В тази статия ще ви представим топ 10 на най-скъпите пощенски марки в света, както и някои от българските марки, които са достойни за внимание.

Най-скъпата пощенска марка в света е **Британска Гвиана от 1 цент**, която е продадена за 9,5 милиона долара през 2014 година. Тази марка е издадена през 1856 година и е единствената оцеляла от този тип. Тя е ръчно отпечатана на розово-лилав хартия и има черен печат с надпис „British Guiana. Postage One Cent“. Марката е била част от колекцията на американския милиардер Джон Дю Понт, който е бил обвинен за убийство и е умирал в затвора.

Следващата по цена марка е **Свещеният Граал**, която е продадена за 2,9 милиона долара през 1996 година. Тази марка е издадена през 1851 година в Швеция и показва трискелет – символ на трите кралства на Швеция, Норвегия и Дания. Марката е жълта, а не зелена, както трябва да бъде, и има грешка в печата – липсва думата „Sverige“ (Швеция). Марката е била открита от 14-годишно момче в писмо от дядо му.

Третата по цена марка е **Сицилианска грешка в цвета**, която е продадена за 2,7 милиона долара през 2011 година. Тази марка е издадена през 1859 година в Сицилия и показва профил на крал Франческо II. Марката е синя, а не оранжева, както трябва да бъде, и има грешка в номинала – 2 граче, а не половин граче. Марката е била част от колекцията на английския филателист Артър Хинд.

Четвъртата по цена марка е **Шведски уникат**, която е продадена за 2,3 милиона долара през 1990 година. Тази марка е издадена през 1855 година в Швеция и показва профил на крал Оскар I. Марката е жълта, а не зелена, както трябва да бъде, и има грешка в номинала – 3 скелинга, а не 8 скелинга. Марката е била открита от шведския филателист Георг Бакман.

Петата по цена марка е **Грешка в цвета на Баден**, която е продадена за 2 милиона долара през 2008 година. Тази марка е издадена през 1851 година в Баден – немско княжество, което е част от съвременна Германия. Марката е зелена, а не розова, както трябва да бъде, и има номинал 9 кройцера. Марката е била част от колекцията на немския филателист Фердинанд Грос.

Шестата по цена марка е **Син Мавриций**, която е продадена за 1,1 милиона долара през 1993 година. Тази марка е издадена през 1847 година в Мавриций – британска колония в Индийския океан. Марката е синя и има надпис „Post Office Mauritius“. Марката е била част от първото издание на пощенски марки в Мавриций и е била използвана за покана за бал на губернатора на острова.

Седмата по цена марка е **Цялата страна е червена**, която е продадена за 1,1 милиона долара през 1980 година. Тази марка е издадена през 1923 година в Съветския съюз и показва картата на страната в червено. Марката е била част от серия, посветена на първата годишнина от Октомврийската революция и има номинал 15 копейки. Марката е била отпечатана само в 100 бройки и е била забранена от съветските власти заради географските неточности.

Осмата по цена марка е **Розов Мавриций**, която е продадена за 1 милион долара през 1991 година. Тази марка е издадена през 1847 година в Мавриций и е аналогична на Синия Мавриций, но с различен цвят и номинал – розов и 1 пени. Марката също е била част от първото издание на пощенски марки в Мавриций и също е била използвана за покана за бал на губернатора на острова.

До тук видяхме най-скъпите пощенски марки в световен мащаб, но какво можем да кажем за българските марки?

Първите български марки са издадени на 1 май 1879 г., след Освобождението от османско робство. Тогава България все още няма своя валута и те са с номинал във френски сантими. По-късно, на 22 април 1881 г., се появяват първите марки със стотинков номинал, известни като „лъвчета“. Тези две серии са много редки и трудно достъпни за колекционерите, тъй като са били използвани само за кратко време и са били оттеглени от обращение. Каталожната им стойност е около 2500 евро за серия.

Но най-скъпата българска марка е безспорно „Обърнатата конница“.Тя е част от серията „Цар Фердинанд I“, издадена през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в Рим. На пощенския знак е изобразен цар Фердинанд със синовете му Борис и Кирил на коне. При отпечатването обаче е допусната грешка и конниците се появяват с главите надолу. Работниците го забелязват и спират машината. За да не ги обвинят, че са допуснали грешка, унищожават отпечатаните дефектни марки. По някаква случайност обаче 28 от тях оцеляват. Те попадат у печатаря Иван Пройков, който ги занася на Васил Йорданов – служител в БНБ и филателист.

След 2 месеца Йорданов заминава на частно пътуване до Виена, а след завръщането си купува двуетажна къща на ул. “Иван-Асен II”, в близост до Орлов мост. Оттогава следите на 28-те екземпляра от „Обърнатата конница“ се губят. Счита се, че по света има около 20 екземпляра на „Обърнатата конница“, докато у нас са само 5-6. Един от притежателите на марка с „Обърнатата конница“ е председателят на Българското филателно дружество Спас Панчев, който заявява, че реалната й стойност е около 25 000 евро.
Инвестирането в скъпи пощенски марки е една от най-старите и популярни форми на алтернативни инвестиции. Пощенските марки са малки, леки и лесни за съхранение и транспортиране. Те са исторически документи, които отразяват културата, политиката и изкуството на различни епохи и региони. Пощенските марки са ограничен ресурс, който не може да бъде увеличен или имитиран. Това ги прави атрактивни за колекционери и инвеститори, които търсят уникални и редки предмети.

За да се инвестира успешно в скъпи пощенски марки, обаче, трябва да се имат предвид няколко фактора. Първо, трябва да се изберат марки с висока качествена оценка, които са в добро състояние и имат ясна и чиста печат. Второ, трябва да се следят тенденциите на пазара и да се избягват модни и преоценени марки. Трето, трябва да се диверсифицира портфейла и да се инвестира в марки от различни страни, периоди и теми. Четвърто, трябва да се консултира с експерти и каталози, за да се определи автентичността и стойността на марките. Пето, трябва да се има търпение и да се очаква дългосрочна доходност от инвестицията.

Инвестирането в скъпи пощенски марки може да бъде забавно и изпълнено с предизвикателства начин за разширяване на финансовото портфолио. С правилната стратегия и подготовка, тази форма на инвестиция може да донесе значителна печалба и удовлетворение.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *