Злато

4 причини да включим злато в инвестиционния портфейл

Златото е един от най-старите и ценени метали в историята на човечеството. От древни времена до днес, то е символ на богатство, стабилност и престиж. Златото е също така един от най-популярните инвестиционни инструменти, който предлага редица предимства пред други видове активи. В тази публикация ще ви представим четири причини, за които да инвестирате в злато – монети и кюлчета, съобразени със спецификата на златния пазар в България.

1. Златото е защита срещу инфлация и девалвация. Златото запазва своята покупателна способност във времена на икономическа нестабилност, когато цените на стоките и услугите растат, а паричната маса се разширява. Златото е независимо от валутните курсове и политическите решения, които могат да подкопаят стойността на националните валути. Златото е универсална валута, която може да се обменя по целия свят без ограничения и оскъпявания.

2. Златото е ликвиден актив. Златото може да се продаде или купи по всяко време и на всяко място. Златото има голям и разнообразен пазар, който обхваща както институционални, така и частни инвеститори. Златото има стабилна и прозрачна цена, която се определя от световните борси и се публикува в реално време. Златото не изисква съхранение, поддръжка или застраховка, което намалява разходите за инвеститорите.

3. Златото е диверсификация на портфейла. Златото има ниска или отрицателна корелация с други видове активи, като акции, облигации или недвижими имоти. Това означава, че златото се държи по различен начин от тях и може да компенсира загубите им при падане на пазарите. Златото е също така един от малкото активи, които могат да използват положително както растежа, така и спада на икономиката. Златото расте при повишена търсеност от инвеститори, които търсят безопасно убежище или алтернативна валута, а също така расте при повишено предлагане от промишлеността или ювелирството.

4. Златото е достъпно за всеки инвеститор. Златото може да се закупи в различни форми и размери, които отговарят на различни бюджети и предпочитания.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *