Поколението Z – отношение към парите

Родено между 1997 и 2012 г., Gen Z е най-младото поколение, което включва възрастни членове. Това дигитално родно поколение е първото, което не е имало живот преди интернет, което води до характерна адаптивност, когато става въпрос за технологични и платежни иновации.

В някои случаи те водят тласъка към авангардни инструменти, докато в други изостават от по-утвърденото и следващото най-близко поколение, милениалите. Открояването на констатации от пет от нашите ключови изследователски теми – здравеопазване, финанси, предпочитания за плащане, хранителна и банкова сигурност – рисува широка картина на мястото на Gen Z в по-голямата ConnectedEconomy™.

Здравеопазване: Когато става въпрос за извършване на плащания за здравеопазване, Gen Z прави плащания лично в 32% от времето, приблизително подобно на други поколения. Въпреки това, 27% биха предпочели да плащат чрез дигитален портал, което прави тази опция най-добрият избор на Gen Z – и подчертавайки, че някои доставчици трябва да наваксат, за да отговорят на предпочитанията на тези пациенти. Осемдесет и осем процента от поколението Z плащат за посещения изцяло, докато 10% създават план за плащане, малко зад 11% на милениалите. Може би поради намалената им кредитна история, те са най-малко вероятното поколение да използва кредитна карта за транзакции в здравеопазването, като само 7% от анкетираните Gen Z’ers са избрали да използват метода на плащане. Въпреки това, те са възрастовата група, която е най-вероятно да използва носими устройства, като 74% използват поне едно носимо устройство за здравеопазване или свързано приложение.

Предпочитания за плащане: Като цяло Gen Z е най-отвореното към иновации в плащанията сред поколенията. От анкетираните 79% са изпробвали нов метод на плащане през последната година, най-високият дял сред възрастовите демографски групи. Възприемането на дигиталните портфейли от Gen Z е приблизително наравно с други поколения – 66%, но те са най-ентусиазирани относно потенциала на мобилните портфейли, като 51% казват, че иновацията може да замени най-вече физическите портфейли. Gen Z’ers също вярват най-много на мобилните портфейли в сравнение с други поколения, като 44% казват, че използването на мобилен портфейл е също толкова безопасно, колкото използването на физически.

Финанси: От анкетираните Gen Z’ers, 9% казват, че не биха могли да си позволят теоретични разходи от $400. Те обаче са поколението, чиято способност за спестяване през годината, предшестваща проучването, се е увеличила най-много, с 43%. Както е отбелязано в „Месечния отчет за свързаната икономика™“ на PYMNTS от януари, това може отчасти да се дължи на общата им жизнена ситуация, тъй като 54% живеят с родител или брат или сестра.

Храна: Gen Z’ers, подобно на тези от други поколения, трябваше да коригират навиците си в ресторантите в условията на инфлация, като 29% от анкетираните избират да се хранят навън по-рядко. Други 18% са се справили с нарастващите цени на менюто, като са се хранели навън в по-евтини ресторанти. Въпреки че 78% от поколението Z’са оставили бакшиш при последното си бързо хранене, 51% са намалили сумата, която са оставили. Що се отнася до пазаруването на хранителни стоки, 21% са пожертвали както количеството, така и качеството на закупената храна, за да се борят с нарастващите разходи.

Банкова сигурност: Както при иновациите в плащанията, Gen Z е възрастовата група, която е най-адаптивна към иновациите, когато става дума за банкиране и сигурност. При 26% от анкетираните, тяхното поколение може да се похвали с най-висок дял потребители, които банкират само дигитално, като 60% казват, че биха сменили финансовите институции (FI) за подобрено мобилно или цифрово изживяване. На въпроса за мнението им относно функциите за сигурност на тяхната основна банка, 43% казаха, че се чувстват комфортно с текущия микс, който техният FI предоставя.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *