Швейцария с референдум в защита на плащанията в брой

Гражданите на Швейцария ще получат шанса да се опитат да гарантират, че икономиката им никога няма да стане безкешова, твърди група в подкрепа на идеята, след като събра достатъчно подписи в понеделник, за да предизвика референдум по въпроса.
Движението за свободна Швейцария (FBS) твърди, че парите в брой играят все по-малка роля в много икономики, тъй като електронните плащания стават стандартни за транзакции във все по-дигитализирани общества, което улеснява държавата да наблюдава действията на своите граждани.

Те искат клауза, добавена към валутния закон на Швейцария, която урежда начина, по който централната банка и правителството управляват паричното предлагане, която да постанови, че „достатъчно количество“ банкноти или монети винаги трябва да остава в обращение.
Няма доказателства, че швейцарските власти искат да премахнат плащането в брой. Над 110 000 швейцарци са се подписали при нужни 100 000 минимум, за да се инициира референдум.

В защита на парите

Според швейцарската система на пряка демокрация предложението ще стане закон, ако бъде одобрено от гласоподавателите, въпреки че правителството и парламентът ще решат как да се прилага този закон.
„Ясно е, че освобождаването от пари в брой засяга не само въпросите на прозрачността, простотата или сигурността, но също така носи огромна опасност от тоталитарно наблюдение“, каза президентът на FBS Ричард Колър на уебсайта на групата.
Той също така гледа на Швейцария като на европейски стандарт за защита на парите, тъй като прокарването на такива гаранции в Европейския съюз би довело до „почти невъзможния“ процес на осигуряване на одобрение от всички 27 държави-членки.

Ускорена от въздействието на COVID-19, тенденцията към увеличаване на безкасовите плащания беше очевидна още през 2017 г., когато проучване на Ipsos установи, че повече от една трета от европейците и американците с радост биха останали без пари в брой, а 20 процента почти са го направили вече.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *