4 въпроса, които Уорън Бъфет си задава преди всяка инвестиция

Уорън Бъфет е американски бизнес магнат и популярен инвеститор в акции на компании. Бъфет е председател и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, една от най-големите американски компании , която е част и от основния борсов индекс S&P 500.

Освен правилото номер 1 на Бъфет „не губете пари“, ето четири въпроса, които Бъфет задава, когато решава дали да инвестират в бизнес или не.

1. Разбирате ли бизнеса?

Освен да знаете как работи даден бизнес и какво предлага на потребителите, вие също искате представа къде ще бъде една компания след 10 години, ако не и след десетилетия, казва Бъфет.
Известно е, че Berkshire Hathaway пропусна технологичните компании Google и Amazon в началото на 2000-те години, защото Бъфет не беше сигурен, че разбира бизнесите от гледна точка на тяхната дългосрочна доходност. Това направи по-трудно определянето на стойността на техните акции.
Въпреки че Berkshire изпусна Google и Amazon, други инвестиции в компании със сини чипове като American Express и Coca-Cola се изплатиха с течение на времето.

2. Има ли бизнесът трайно конкурентно предимство?

Бъфет каза, че „най-важният“ фактор при избора на успешна бизнес инвестиция е конкурентното предимство на компанията, което той оприличава на „ров“, заобикалящ „икономически замък“.
Колкото по-сигурно е конкурентното предимство, толкова по-вероятно е компанията да просперира в продължение на десетилетия.
Конкурентно предимство може да бъде мощна марка, за която хората винаги са готови да плащат, като Coca-Cola, или може да бъде уникален бизнес модел, като продажба на застраховка директно на потребителя, а не чрез застрахователни брокери, какъвто е случаят с Geico .

3. Ръководството на бизнеса има ли почтеност и талант?

Бъфет каза, че търси три неща в един мениджър или лидер: интелигентност, инициатива и почтеност. Но почтеността има най-голямо значение, „защото ако ще вземете някой без почтеност, вие искате да е мързелив и тъп“, каза той в реч от 1998 г.
„Не желаем да се присъединяваме към мениджъри, на които им липсват възхитителни качества, независимо колко привлекателни са перспективите пред техния бизнес“, пише Бъфет в писмо до акционерите от 1989 г. „Никога не сме успявали да сключим добра сделка с лош човек.“

4. Цената има ли смисъл?

Като пасивни инвеститори, Бъфет и Мънгър търсят компании, които изглежда търгуват на по-ниска от присъщата им стойност.
Въпреки че няма универсална мярка за стойност, компаниите с дълготраен потенциал за печалба обикновено имат постоянни печалби, добър паричен поток и малък размер на дълга. Когато цената на акции изглежда ниска в сравнение със стойността на компанията, това е възможност за покупка.
Но това не означава, че Бъфет и Мънгер търсят най-добрите сделки въз основа само на цената на акциите. Простото получаване на справедлива цена за акциите на компанията също може да бъде ефективна стратегия. Вие инвестирате в бизнеса в дългосрочен план, а не само в цената на акциите към момента на покупката.
„Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена“, пише Бъфет в своето годишно акционерно писмо от 1989 г. „Когато купуваме компании или обикновени акции, ние търсим първокласни бизнеси, придружени от първокласно управление.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *