Как се отразяват на икономиката огромните крипто фалити?

BIS установи, че инвеститорите на дребно са поели спада на фона на кървавата баня, докато по-широката финансова система остава като цяло невредима.

Скорошен доклад на Банката за международни разплащания (BIS) разкри, че крипто индустрията е загубила над $650 милиарда след два големи скандала, които разтърсиха пазара миналата година.

Докладът, озаглавен „Крипто шокове и загуби на дребно“, обяснява търговското поведение на инвеститорите по време и след скандалите, техните печалби и загуби и ефектите от сътресенията на крипто пазара в по-широката финансова система.
Миналата година в крипто пространството се случиха много ужасни инциденти, които принудиха няколко фирми да фалират, като над 1,8 милиарда долара бяха изтрити от пазара впоследствие.
Едно такова събитие е колапсът на екосистемата Terra-Luna през май за 40 милиарда долара. Според BIS над 450 милиарда долара са изчезнали от пазара след срива.

Около шест месеца по-късно третата по големина крипто борса в света FTX се срина, премахвайки над 200 милиарда долара от пазара.
BIS също установи, че ежедневната потребителска активност на платформите за крипто търговия е нараснала миналата година, тъй като инвеститорите се опитват да коригират своите портфейли. Те се опитаха да се отдалечат от валутите, които бяха под стрес.
Докато китовете и по-големите инвеститори разпродадоха своите притежания, средните притежатели и инвеститорите на дребно увеличиха своите биткойн позиции, като купиха спада. Според BIS китовете „вероятно са осребрени за сметка на по-малките притежатели“.

Ограничен ефект върху по-широката финансова система

Освен това докладът разкри слаба връзка между крипто загубите и по-широката финансова система. BIS предположи, че крипто скандалите имат ограничен ефект върху по-широкия финансов сектор поради текущото ниво на приемане на крипто.
Докато индивидуалните и институционалните инвеститори записаха огромни загуби в своите крипто инвестиции, традиционната финансова система остана невредима.
„Нашият анализ също така предполага, че резкият спад в размера на крипто сектора досега не е имал последствия за по-широката финансова система. Въпреки това, ако крипто беше по-преплетено с реалната икономика и традиционната финансова система, съвкупното въздействие на шока в крипто света можеше да бъде много по-голямо“, казаха от банката.

Източник: https://cryptopotato.com/crypto-industry-lost-over-650b-after-two-major-scandals-in-2022-bis/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *