Да инвестираме във вино? Защо пък не…

Идеята, че виното може да бъде инвестиция, беше почти шега за дълго време. Всъщност единствената причина, поради която нашите предци са държали на виното, е, че то е било практически неподходящо за пиене през първите 10 години от живота си. Днес, въпреки че технологията и опитът ни позволиха да впрегнем по-добре променливите, управляващи вкусовия профил на виното, все още има известен несравним чар в тестването на вина, които са отлежавали десетилетия.

Но с всяка отворена стара бутилка остават все по-малко, на които да се наслаждавате и споделяте. И този нарастващ недостиг, в съответствие с динамиката на търсенето и предлагането, може да повиши цените.

Така че, хипотетично казано, ако бяхме купили изобилие от бутилки от реколта 1982 г., когато бяха пуснати на пазара и ги бяхме скрили в контролирано пространство през всичките тези десетилетия, днес щяхме да сме в състояние да планирам ранно пенсиониране, като просто ги продавахме избирателно . Алтернативно и еднакво хипотетично, ако бяхме направили същата инвестиция през 1983 г. (или още по-лошо, бис от 1992 г.), само с няколко години разлика, но значително по-лоши от гледна точка на времето, което се отрази зле на качеството на произведените вина и следователно на потенциала им за стареене , щяхме да сме още на работа с огромен дълг за изплащане и много мъртви бутилки вино!

Ето защо сега имаме специалисти по инвестиране във вино. Това обикновено са финансови експерти, които работят във финансовото пространство с по-традиционни инвестиционни продукти, които освен това имат специализиран екип, който разбира света на виното в дълбочина и знае какво да вземе и кога да го остави.

И така, как точно виното може да се счита за инвестиция?

През последните три десетилетия виното се превърна от незначителна инвестиция в колекционерски артикул до зрял клас активи. Вече съществува цяла глобална онлайн борса, където се търгуват бутилки вино, наречена Liv-Ex. Някои вина увеличават стойността си с времето, подобно на други колекционерски предмети. Това е така, защото с остаряването виното може да развие по-сложни вкусове и аромати, което го прави по-желано за колекционери и ценители. В резултат на това по-старите и по-редки вина могат да изискват по-високи цени на пазара.

Прави ли ни подобна възвръщаемост като фондовите пазари и/или взаимните фондове?

Като всеки клас активи, цените вървят нагоре и надолу. Пазарите на вино също се движат в цикли, които са изненадващо предвидими. Бичият пазар продължава 36 месеца, докато мечият пазар продължава 18 месеца. По отношение на възвръщаемостта виното надминава пазарите на акции с голяма разлика. От 1998 г. пазарите на вино са възвърнали 21% в сравнение с 16% за пазарите на акции.

Как се сравнява с часовниците или изобразителното изкуство като инвестиция?

Изненадващо, часовниците имат зрял инвестиционен пазар, тъй като продуктът е стандартизиран, но пазарът е твърде нестабилен и е измъчван от фалшификати. Има някои паралели с изкуството; и двете имат сходни потребители – свръхбогатите, и двете са физически продукти, така че процъфтяват в среда с висока инфлация и двете са зависими от марката, т.е. изкуството се движи от легендарни художници, докато възприеманата стойност на виното е по-висока, когато идва от големи винарни с марка.

Какъв е минималният период от време, необходим на човек, за да инвестира?

Или две години, или седем години. Тези два времеви хоризонта обслужват различни видове инвестиции. Първите са финансистите, които осигуряват капитал на винарните преди прибирането на реколтата, поемат собствеността, когато виното е в бъчви и след това го продават на дистрибутор. Другият начин е да купите вино, след като е било бутилирано, и след това да го задържите. Първото е оперативно интензивно, докато второто е удобно за ежедневни инвеститори.

Колко пари можете да очаквате да спечелите с добра инвестиция във вино?

В зависимост от региона, вида на виното и реколтата, виното може да се върне между 16% и 22%. Виното от Франция, което е червено и от 2001 г. до 2006 г. исторически има най-висока възвръщаемост.

Какво ще кажете за данъците и т.н. върху спечелените печалби?

Данъците зависят от страната в която оперирате. Най-често се облагат като доход от капиталови печалби или доход от други източници.

Какъв е най-лошият недостатък?

Точно като всяка търгуема ценна книга на борса, цените на виното се покачват и падат всеки ден. Има два специфични риска за виното – лошо време във Франция и неблагоприятни мита от САЩ или Китай. Харесва ви или не, френски вина като Бордо, Бургундия и Шампанско доминират световния пазар на вино с 60% пазарен дял. Но липсата на Гълфстрийм (топло океанско течение) охлажда лозарските райони и може да доведе до провал на реколтата през определени години. Освен естествените проблеми, има и други глобални последици. САЩ и Китай са най-големите вносители на вино, но когато през 2021 г. САЩ наложиха мита върху вноса на вино от Европа, което предизвика сътресения на пазара. В такива случаи търсенето се засяга, което удря цените и следователно стойността на вашата инвестиция.

Как се инвестира във вино?

Мога да разделя това на три стъпки. Първо, отворете акаунт на борса за вино като Liv-Ex. Второ, купете вино от Франция, Аржентина или Чили. Трето, разнообразете инвестицията с различни години и сортове. След 90 месеца можете да проверите цените. Дори и да не спечелите и да не ви се продава, имате шанса да удавите мъката в прекрасно отлежало вино на ниска цена.

Оригинален текст: https://www.thehindu.com/life-and-style/is-wine-a-better-investment-than-stocks-read-to-find-out/article66493398.ece

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *