Китай увеличава своите златни резерви и няма скоро да спре

Все още 2023 г. не се очаква да бъде рекордна година за търсенето на злато от централните банки, но се прогнозира, че те ще продължат да бъдат нетни купувачи.

Вече можем да видим постоянно търсене от Народната банка на Китай. Данните от централната банка на Китай показват, че тя е закупила 15 тона злато миналия месец. Това е третият пореден месец, в който Китай увеличава златните си резерви. Според някои анализатори тази тенденция не се очаква да спре скоро.

Последното пазаруване в Китай беше от 2002 до 2019 г., като през този 17-годишен период бяха натрупани 1148 тона от благородния метал.

Наред с търсенето на централната банка, анализаторите следят и инвестиционното търсене на благородния метал. Въпреки че цените на златото се повишиха с повече от $300 от двугодишното си дъно през ноември и видяха най-добрия старт на годината от десетилетие, инвеститорите останаха почти встрани.

Анализаторите казаха, че за девети пореден месец глобалните обезпечени със злато борсово търгувани фондове отбелязаха нетен изходящ поток през януари. В месечния доклад се казва, че 26 тона злато, оценени на 1,6 милиарда долара, са изтекли от световния пазар.

Въпреки това WGC каза, че също така вижда признаци, че слабото инвестиционно търсене на злато може да се промени. Изходящите потоци бяха водени от фондове, регистрирани в Европа, като северноамериканските фондове отбелязаха входящи потоци от девет тона, оценени на 572 милиона долара.

Един основен фактор, стимулиращ подновения интерес към златото, е нарастването на икономическата несигурност. Все по-голям хор от анализатори сега търси златото да достигне рекордни нива тази година, тъй като пазарите продължават да омаловажават рисковете от рецесия и инфлация.

В отделни интервюта с Kitco News, Торстен Полейт, главен икономист в Degussa и Мишел Шнайдер, директор на търговското обучение и изследвания в MarketGauge, казаха, че Федералният резерв не може да направи много, за да свали инфлацията до целта си от 2%.

Шнайдер каза, че златото остава привлекателен актив-убежище.

„Независимо дали става дума за инфлация, стагфлация или дори рецесия, в крайна сметка хаосът кипи под повърхността навсякъде“, каза тя. „Не виждам причина защо тази година не можем да видим злато за $2000.“
Междувременно Полейт каза, че няма начин Федералният резерв да намали инфлацията, без да предизвика рецесия. Той добави, че когато рецесията наистина удари, централната банка бързо ще обърне курса си и тогава златото ще заблести.

В същото време рисковете за икономиката са повече от просто повишаване на потребителските цени; има друга значителна икономическа заплаха, която назрява в САЩ: потенциален фалит на правителството.

В началото на седмицата Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че неизпълнението на дълговите задължения на правителството на САЩ би било много вредно.

Правителството на САЩ официално достигна своя лимит за заеми миналия месец и с малко креативно счетоводство се очаква Министерството на финансите да може да плати сметките си до юни.

Въпреки че все още има време за разрешаване на този проблем, някои големи банки отбелязват, че рисковете от неизпълнение нарастват.

Анна Голубова от Kitco погледна последния път, когато САЩ са били изправени пред толкова много несигурност и интензивност по отношение на тавана на дълга, който беше през август 2011 г.

Тя отбеляза, че златото се е покачило през август и е надхвърлило 1900 долара за унция до септември същата година. Тя добави, че анализаторите са казали, че подобен модел може да се разиграе тази година.

„Всеки път, когато правителствените разходи се повишат, това прави златото по-привлекателно, защото е неутрален актив. То не подлежи на правителствена политика по отношение на повишаване или понижаване на стойността, както би могъл щатският долар“, каза експертът по благородни метали на Gainesville Coins Еверет Милман пред Kitco News . „Примерът от 2011 г. е интересен паралел, защото когато има опасения, че финансовата система е на нестабилна основа, таванът на дълга може да се превърне от неемисия в нещо, което кара хората да се страхуват повече за стабилността на правителството и стабилността на финансовата система.“

Източник: https://www.kitco.com/news/2023-02-10/China-s-buying-gold-are-you.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *