Ще бъде ли 2023 годината, в която златото ще достигне 3000 долара за унция?

Оле Хансен, уважаван стоков стратег в датската Saxo Bank, казва, че това е възможно, след като пазарите разберат, че глобалната инфлация ще остане гореща въпреки затягането на паричната политика. Според него, златото може да се изкачи до $4000.

Хансен отбелязва три други фактора, които биха могли да помогнат за издигането на инвестиционното злато до нови рекордни нива през следващата година. Първо, нарастващият манталитет на „военна икономика“ може да обезсърчи централните банки да държат валутни резерви в името на самоувереността, което би облагодетелствало златото. Второ, правителствата ще продължат да увеличават дефицитните разходи за амбициозни проекти като енергийния преход. И трето, потенциална глобална рецесия през 2023 г. ще накара централните банки да отворят каналите за ликвидност.

Анализаторът вече каза, че коментарите му са по-малко прогноза, а повече мисловен експеримент, но не мисля, че инвеститорите трябва да го отхвърлят толкова лесно. Вярвам, че е много възможно да видим злато от $3000 или повече през следващите 12 до 18 месеца, поради всички причини, които той спомена.

Централните банки купуват злато

Хансен е прав, като споменава нарастващия апетит на централните банки към златото като резервен актив. Централните банкери и финансовите министри може и да са за фиатната валута, но зад кулисите те поглъщат жълтия метал с най-бързите темпове, които помнят. През третото тримесечие официалните нетни покупки на злато бяха приблизително 400 тона, около 20 милиарда долара, най-много от повече от половин век.

Турция беше най-големият купувач на злато през третото тримесечие, следвана от Узбекистан и Индия.

Миналата седмица централната банка на Китай разкри, че е закупила злато за първи път от 2019 г. Азиатската страна заяви, че наскоро е добавила 32 тона, или 1,8 милиарда долара, което довежда общо до 1980 тона.

Въпреки че е шестият по големина притежател на злато, без да се брои Международният валутен фонд (МВФ), Китай все още има да извърви дълъг път, ако иска да се диверсифицира от щатския долар по смислен начин. Металът представлява само 3,2% от общите му запаси, според данни на Световния съвет по златото (WGC). Сравнете това с 65,9% от запасите в САЩ, най-големият притежател в света с повече от 8133 тона.

Прогнозираме, че ще видим много повече покупки от Китай през следващите месеци.
Прекомерно затягане на риска и наблюдение на рецесията

Тъй като инфлацията се очаква да продължи през следващата година, малка до умерена рецесия изглежда все по-вероятна. Съществува риск Федералният резерв да затегне прекалено много и това има силни макроикономически последици за златото.

Показател, който държим под око, е спредът между доходността на 10-годишните държавни облигации и доходността на двугодишните държавни облигации. През последните 40 години (поне) всяка рецесия е била предшествана от обръщане на кривата на доходност. Към днешна дата кривата на доходност е най-инвертирана от над 40 години, което предполага, че рецесията е почти гарантирана. Въпросът не е дали, а кога.

Кривата на доходност най-много обърната за над 40 години

През последните дни повечето банки и рейтингови агенции намалиха прогнозите си за глобален растеж за 2023 г. поради очакванията за постоянно високи потребителски цени и бързо затягане на паричната политика. Купуването на злато сега може да се окаже разумен инвестиционен избор. В пет от последните седем рецесии златото е донесло положителна възвръщаемост, според WGC, осигурявайки известна защита на инвеститорите.

Технически, златото започва да изглежда привлекателно в момента, като металът е пробил над своите 50-дневни и 200-дневни пълзящи средни. След пробиване на ключовото ниво от $1800 за унция миналата седмица, златото отново тества психологически важната ценова точка.

Ако 2022 г. приключи днес, това ще отбележи втора поредна година, в която златото намалява. И все пак, с минус 1,75%, жълтият метал остава един от най-добрите активи за задържане тази година.

Не винаги е било лесно. Притежанията във всички известни златни ETF, обезпечени със злато, са намалели за седем месеца подред от ноември 2022 г. Започваме обаче да виждаме, че тези спадове се изравняват, тъй като златото започва да се покачва.

Тегленията от обезпечени със злато ETF отпадат с покачването на златото

Движението на златото – вероятно до $3000, както прогнозира Оле Хансен – също би било много конструктивно за акциите на златодобивните компании. Тези компании са много по-волатилни от цената на основния метал. Както можете да видите по-долу, когато златото е скочило, запасите от добив на злато исторически са скочили по-високо. (Обратното също е вярно.)

Оригинална публикация: https://www.nasdaq.com/articles/gold-has-the-potential-to-hit-$3000-or-$4000-an-ounce-in-2023

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *