Доларът под нитиск

Доларът се колебае около 2,5-годишен минимум спрямо еврото в сутрешната търговия днес, заради натиска, който му оказват политическите разногласия в САЩ и разочароващите данни на американската статистика. Тези два основни фактора подсилиха съмненията за ново още едно повишаване на основната лихва от Федералния резерв на САЩ (ФЕД) до края на годината.

Нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света до 2,6 процента през второто тримесечие съвпадна с очакванията на икономистите, които „Ройтерс“ потърси за коментар. Най-неочаквано обаче беше коригиран в посока на долу ръст на БВП до 1,2 процента.

Разходите за заплати на пазара на труда в САЩ през второто тримесечие също нараснаха, макар и незначително, което беше очаквано от анализаторите, но обявените миналия петък данни дадоха още един повод за безпокойство, че инфлацията ще остане на ниско ниво поне още два-три месеца.

Разрастващите се политически противоречия между президента и Конгреса както се очакваше накараха долара да заеме отбранителна позиция.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смени ръководителя на администрацията на Белия дом Рейнс Прибъс, назначавайки на този пост министърът на вътрешната сигурност Джон Кели.

Очакванията, че администрацията на Тръмп ще осъществи данъчна реформа и ще въведе икономически стимули, се разглеждат като основен благоприятен фактор в подкрепа за курса на националната валута, но тези надежди постепенно се изпаряват, особено след като Сенатът не успя да отмени редица ключови положения от реформата в здравеопазването Obamacare, разработена от администрацията на предишния президент Барак Обама.

Към 9 часа българско време еврото отслабна леко – до 1,1735 долара, като остава близо до установения през януари 2015 година максимум от 1,1777 долара за едно евро, достигнат миналия четвъртък.

Спрямо йената доларът се понижи с 0,1 процент до 110,51 йени за един долар.

Индексът на долара, който отчита динамиката на американската валута спрямо кошницата от 6-те основни валути, нарасна с 0,2 процента до 93,405 пункта, компенсирайки част от загубите, след като се понижи с 0,6 процента миналия петък.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *