Tether (USDT) – стабилната криптовалута

Tether (USDT) е една от най-популярните стабилни монети. Той е проектиран да поддържа стойност 1:1 спрямо щатския долар. Монетата съществува в различни блокчейни и през последните няколко години се наблюдава нарастващ обем на търговия и подобрена ликвидност.

Ето някои ключови точки за Tether:

1. Какво е Tether (USDT)?
– Tether (USDT) е първата стабилна монета в света, което означава, че имитира стойността на валута.
– Първоначално стартиран през 2014 г. като „Realcoin“, по-късно беше преименуван на Tether.
– USDT първоначално беше издаден на протокола Bitcoin чрез Omni Layer, но оттогава мигрира към други блокчейни.
– По-голямата част от доставката на USDT съществува като ERC-20 токен на Ethereum, въпреки че се издава и на няколко други блокчейни, включително TRON, EOS, Algorand, Solana и OMG Network.

2. Как работи Tether?
– Привлекателността на стабилните монети се крие в тяхната относителна стабилност в сравнение с по-традиционните крипто активи.
– Силата на Tether идва от неговото фиксиране или обвързване с фиатна валута. Първоначално обвързан директно с USD (с всеки USDT, обезпечен с 1 USD), оттогава той се разшири, за да включва други еквиваленти в реалния свят, активи и вземания по заеми.
– USDT обикновено търгува при стабилен курс 1:1 с USD.

Tether играе решаваща роля в екосистемата на криптовалутата. Към декември 2020 г. тя се класира като четвъртата най-голяма криптовалута по пазарна капитализация, като изостава само от биткойн, етериум и XRP. Често може да се похвали с най-високия дневен обем на търговия, понякога дори надминаващ биткойн. Tether (USDT) има циркулиращото предлагане от 40,805,169,352 USDT токени. Това предлагане може да се повиши или да се понижи спрямо търсенето и настоящата пазарна ликвидност.
USDT токените може да бъдат купени на вторичните пазари или борси. USDT не поддържа залагането или USDT фермерски добив. USDT следва да се купи или емитира.

В обобщение, Tether (USDT) осигурява стабилност за търговците в крипто пространството, като им позволява да избягват нестабилността на пазара, обичайна за BTC и други крипто активи. Освен това използването на стабилни монети елиминира допълнителните разходи и свързаните с това забавяния

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Кои са най-добрите начини за спестяване на пари?

Спестяването на пари е важна умение, която може да ви помогне да постигнете вашите финансови цели, да се подготвите за извънредни ситуации и да подобрите качеството на живота си. Но как да спестявате пари ефективно и без да се лишавате от нещата, които ви правят щастливи? Ето няколко съвета, които може да ви помогнат:

– Определете вашите приоритети. За да спестявате пари, трябва да знаете за какво ги спестявате. Имате ли конкретна цел, като покупка на къща, пътуване или образование? Или просто искате да имате повече финансова свобода и спокойствие? Определете вашите приоритети и определете колко пари трябва да спестите за тях.

– Създайте бюджет. Бюджетът е инструмент, който ви помага да контролирате вашите разходи и да отделяте пари за вашите цели. Следвайте тези стъпки, за да създадете бюджет:

– Запишете всичките си доходи за месеца.

– Запишете всичките си фиксирани разходи, като наем, сметки, заеми и други.

– Запишете всичките си променливи разходи, като храна, транспорт, забавления и други.

– Извадете общата сума на разходите от общата сума на доходите. Това е вашата свободна парична наличност.

– Разпределете свободната парична наличност между вашите цели за спестяване и други желания.

– Прегледайте бюджета си редовно и направете корекции, ако е необходимо.

– Намалете разходите. Един от най-добрите начини за спестяване на пари е да намалите разходите, които не са необходими или които не ви дават удовлетворение. Ето няколко идеи, как да го направите:

– Сравнявайте цени и търсете най-добрите оферти, когато пазарувате.

– Използвайте купони, отстъпки и програми за лоялност, когато е възможно.

– Отказвайте се от абонаменти и услуги, които не използвате или не цените.

– Планирайте вашите хранения и гответе вкъщи по-често.

– Избягвайте импулсни покупки и поставяйте ограничения на вашата харчилка.

– Продавайте или дарявайте вещите, които не използвате или не обичате.

– Търсете допълнителни доходи. Ако вашите разходи са по-големи от вашите доходи, или ако искате да ускорите вашето спестяване, можете да търсите допълнителни източници на доход. Ето няколко възможности, които може да разгледате:

– Работете на втора работа или на проектна основа.

– Използвайте вашите умения или хобита, за да предлагате услуги или продукти онлайн или на местно ниво.

– Присъединете се към платформи за споделяне на икономика, като Uber, Airbnb или TaskRabbit.

– Участвайте в анкети, тестове или изследвания онлайн или в лице.

– Продавайте вашите стари книги, дрехи, играчки или други предмети онлайн или на пазар.

– Инвестирайте вашите спестявания. Спестяването на пари е само първата стъпка към финансовата свобода. За да увеличите вашата богатство и да използвате силата на лихвеното съставяне, трябва да инвестирате вашите спестявания в активи, които генерират доход или растат в стойност. Ето няколко опции, които може да разгледате:

– Открийте спестовна сметка с висока лихва или депозитен сертификат.

– Купете дялове от фондове, акции, облигации или други ценни книжа.

– Вложете в недвижими имоти, злато, криптовалути или други алтернативни активи.

– Създайте свой собствен бизнес или станете партньор в чужд бизнес.

– Спонсорирайте социални или екологични проекти, които имат потенциал за връщаемост.

Спестяването на пари не е лесно, но е възможно. С малко планиране, дисциплина и креативност, можете да постигнете вашите финансови цели и да живеете по-щастлив и изпълнен живот.

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Кои са най-екзотичните валути на света?

В света съществуват много различни валути, които се използват за търговия, пътуване и инвестиции. Някои от тях са широко разпространени и познати, като долара, еврото и юана, а други са по-редки и необичайни. В тази статия ще ви представим някои от най-екзотичните валути на света, които може да ви заинтригуват или да ви предизвикат затруднения при обмяната им.

1. Кувейтски динар (KWD)

Кувейтският динар е официалната валута на Кувейт, богата нефтопроизводителна държава в Персийския залив. Тя е най-скъпата валута в света, като един динар се равнява на около 3,30 щатски долара. Кувейтският динар е разделен на 1000 филс и има шест различни банкноти и шест монети. Валутата е въведена през 1960 година, след като Кувейт се освободил от британското протекторатство. През 1990 година, след избухването на Персийската заливна война, Кувейт временно заменил динара с иракския динар и други валути, но през 1991 година възстановил своята оригинална валута.

2. Бахрейнски динар (BHD)

Бахрейнският динар е официалната валута на Бахрейн, още една нефтопроизводителна държава в Персийския залив. Тя е втората най-скъпа валута в света, като един динар се равнява на около 2,65 щатски долара. Бахрейнският динар е разделен на 1000 филс и има пет различни банкноти и пет монети. Валутата е въведена през 1965 година, заменяйки британската индийска рупия. Бахрейнският динар е свързан с щатския долар по фиксиран курс от 2001 година.

3. Омански риал (OMR)

Оманският риал е официалната валута на Оман, също нефтопроизводителна държава в Персийския залив. Тя е третата най-скъпа валута в света, като един риал се равнява на около 2,60 щатски долара. Оманският риал е разделен на 1000 байзас и има шест различни банкноти и пет монети. Валутата е въведена през 1973 година, заменяйки оманския риал, който бил свързан с британския паунд. Оманският риал е свързан с щатския долар по фиксиран курс от 1986 година.

4. Джибутски франк (DJF)

Джибутският франк е официалната валута на Джибути, малка държава в Източна Африка. Тя е една от най-нестабилните валути в света, като един франк се равнява на около 0,0056 щатски долара. Джибутският франк е разделен на 100 центима и има четири различни банкноти и пет монети. Валутата е въведена през 1977 година, след като Джибути получил независимост от Франция. Джибутският франк е свързан с щатския долар по фиксиран курс от 1973 година.

5. Киргизстански сом (KGS)

Киргизстанският сом е официалната валута на Киргизстан, централноазиатска държава, бивш член на Съветския съюз. Тя е една от най-слабите валути в света, като един сом се равнява на около 0,011 щатски долара. Киргизстанският сом е разделен на 100 тийин и има шест различни банкноти и шест монети. Валутата е въведена през 1993 година, заменяйки съветската рубла. Киргизстанският сом е плаваща валута, чиято стойност зависи от пазарните сили.

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Как електрическите автомобили влияят на световната икономика

Електрическите автомобили са все по-популярни в последните години, като предлагат редица предимства за потребителите и околната среда. Но какво означава тази тенденция за световната икономика? Как електрическите автомобили променят пазара на транспорт, енергия и емисии? В този блог пост ще разгледаме някои от основните аспекти на въздействието на електрическите автомобили върху глобалната икономика.

Електрическите автомобили намаляват зависимостта от петрола

Едно от най-очевидните предимства на електрическите автомобили е, че те не използват бензин или дизел, а получават енергия от електричество, което може да се генерира от възобновяеми източници. Това означава, че електрическите автомобили намаляват зависимостта на световната икономика от петрола, който е скъп, нестабилен и замърсяващ ресурс. Според Международната агенция за енергетика (МАЕ), през 2019 г. около 60% от световното потребление на петрол беше за транспорт, като леките автомобили имаха най-голям дял. Ако повече хора преминат към електрически автомобили, това ще означава по-малко търсене на петрол, по-ниски цени на горивата и по-малко политически и икономически конфликти за контрол над нефтените запаси.

Електрическите автомобили стимулират иновациите в енергийния сектор

За да могат електрическите автомобили да функционират ефективно, те изискват развита инфраструктура за зареждане, която да осигурява достатъчно електричество с добро качество и ниска цена. Това предизвиква иновации в енергийния сектор, като насърчава разработването на нови технологии за производство, пренос и съхранение на електричество. Например, електрическите автомобили могат да се използват като мобилни батерии, които да подпомагат балансирането на електрическата мрежа, когато има превишение или дефицит на енергия. Също така, електрическите автомобили могат да способстват за повишаване на дяла на възобновяемата енергия в енергийния микс, като използват електричество от слънчеви панели, вятърни турбини или други зелени източници. Това ще допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове и борбата с климатичните промени.

Електрическите автомобили създават нови работни места и пазари

Електрическите автомобили също така създават нови работни места и пазари, свързани с производството, продажбата, поддръжката и рециклирането на тези превозни средства. Според едно проучване на Европейската комисия, през 2030 г. електрическите автомобили ще създадат около 1,2 милиона работни места в Европейския съюз, като повечето от тях ще бъдат в областта на производството на батерии и зарядни станции. Освен това, електрическите автомобили ще отворят нови пазари за услуги, свързани с мобилността, като например каршеринг, робо-таксита или интелигентно паркиране. Тези услуги ще повишат удобството и достъпността на транспорта за потребителите и ще намалят натоварването на градската инфраструктура.

Електрическите автомобили имат значително положително въздействие върху световната икономика, като намаляват зависимостта от петрола, стимулират иновациите в енергийния сектор и създават нови работни места и пазари. Тези превозни средства са не само по-екологични, но и по-икономични и удобни за потребителите. Електрическите автомобили са интелигентен избор за бъдещето на транспорта и околната среда.

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Какво представляват ликвидните финансови инструменти?

Ликвидните активи могат да бъдат лесно превърнати в пари без загуба на стойност. Те са важна част от финансовото планиране, тъй като осигуряват гъвкавост и ликвидност за покриване на неочаквани разходи или възможности за инвестиции. Някои примери за ликвидни сметки са:

– Банкови депозитни сметки, като разплащателни, спестовни или депозитни сертификати. Те предлагат нисък или нулев риск, лесен достъп до парите и обикновено ниска доходност.
– Пазарни фондове, които са вид колективно инвестиране, който инвестира в краткосрочни ценни книжа, като правителствени облигации, корпоративни хартии или банкови депозити. Те предлагат по-висока доходност от банковите сметки, но и по-голям риск от промяна на пазарната стойност или загуба на достъпността до парите.
– Краткосрочни облигации, които са ценни книжа с падеж до една година, издавани от правителства, корпорации или други организации. Те предлагат по-висока доходност от пазарните фондове, но и по-голям риск от промяна на лихвените проценти или невъзможност за плащане от издателя.
– Дялове от акционерни фондове, които са вид колективно инвестиране, който инвестира в дялове от различни компании. Те предлагат потенциал за по-висока доходност от облигациите, но и по-голям риск от промяна на пазарната стойност или загуба на дивидентите.

Ликвидните активи имат различни предимства и недостатъци в зависимост от целите и предпочитанията на инвеститора. В общи линии, те трябва да бъдат балансирани с други видове активи, като имоти, злато или изкуство, които могат да предложат по-голяма защита от инфлация или по-голям потенциал за растеж на дългосрочна основа.

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Кой е Джак Ма от Али Баба?

Джак Ма е основател и изпълнителен председател на Али Баба, една от най-големите и успешни онлайн платформи за търговия в света. Той е един от най-богатите и влиятелни хора в Китай и света, с лично богатство оценено на около 50 милиарда долара.

Али Баба е компания, която предлага различни услуги, свързани с електронната търговия, като онлайн пазари, платежни системи, облачни услуги и изкуствен интелект. Али Баба е част от така наречения BAT (Baidu, Alibaba, Tencent), триото на китайските технологични гиганти, които доминират в интернет пространството на страната.

Джак Ма е роден през 1964 година в Ханчжоу, Китай. Той е бивш учител по английски език, който се заинтересува от интернет през 90-те години. Той основава Али Баба през 1999 година с 17 други съоснователи в своя апартамент. Целта му е да създаде платформа, която да свързва малки и средни предприятия в Китай с международни пазари.

Оттогава Али Баба е израснала до глобален феномен, който обслужва над 800 милиона потребители и над 40 милиона продавачи в повече от 200 страни и региона. През 2014 година Али Баба извършва най-голямото IPO (първично публично предлагане) в историята, като събира 25 милиарда долара на Нюйоркската фондова борса.

Джак Ма е известен със своята харизма, визия и филантропия. Той често участва в публични събития, където споделя своя опит, мисия и ценности. Той е активен дарител за различни каузи, като образование, здравеопазване, околна среда и социално предприемачество. Той също така е специален съветник на ООН за младежкото предприемачество и малкия бизнес.

Джак Ма е един от символите на китайския икономически растеж и иновации. Той е доказателство за това, че с труд, страст и креативност всеки може да постигне успех в дигиталната ера.

Какво казва Джак Ма за хората, които чакат и нищо не правят:
„Най-трудно се задоволяват бедните. Ако им дадеш безплатно, мислят че е капан. Ако им кажеш, че е малка инвестиция, те ще кажат, че не може да се изкара много. Кажи им да вложат много, ще кажат няма пари. Кажи им да опитат нови неща, ще кажат нямат опит. Кажи им това е традиционен бизнес, ще кажат трудно е да се пробие. Кажи им, че е нов бизнес модел, ще кажат че е МЛМ. Кажи им да отворят магазин, ще кажат, че е заробващо. Кажи им да стартират нов бизнес, ще кажат, че нямат познания. Те имат нещо общо: Обичат да се допитват до Гугъл, да слушат приятели, които са също толкова отчаяни като тях. Мислят повече от Университетски преподавател и правят по-малко от слепец.
Просто ги попитай, какво те могат да правят. Няма да могат да отговорят. Моето заключение: Вместо сърцата ви да бият по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо; вместо да мислиш за нещо, защо не направиш нещо. Бедните хора се провалят поради една обща черта: Целия им живот е свързан с Чакане.“

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

5 правила за употреба на кредитната карта

Кредитната карта е удобен и полезен финансов инструмент, който ни дава възможност да плащаме за стоки и услуги без да носим пари в брой. Но за да използваме кредитната карта разумно и отговорно, трябва да спазваме няколко основни правила. Ето кои са те:

1. Плащайте изцяло задължението си в рамките на отчетния период. Така ще избегнете да плащате лихва върху ползваната сума и ще запазите добър кредитен рейтинг. Ако не можете да покриете целия заем наведнъж, плащайте поне минималната погасителна вноска, за да не просрочвате задължението си.

2. Не надвишавайте кредитния си лимит. Кредитният лимит е максималната сума, която можете да използвате с кредитната карта. Ако го надхвърлите, ще платите допълнителни такси и ще навредите на кредитната си история. Също така, не използвайте кредитната карта за тегления на пари от банкомат, защото това е скъпа услуга, която води до високи лихви.

3. Купувайте само това, което можете да си позволите да платите в брой. Кредитната карта не е безплатен източник на пари, а начин да отложите плащането за нещо, което вече сте купили. Не се залъгвайте, че имате повече пари, отколкото реално имате, и не правете импулсивни или ненужни покупки. Правете бюджет и се придържайте към него.

4. Сравнявайте различните оферти за кредитни карти и избирайте тази, която най-добре отговаря на вашите нужди и възможности. Внимавайте на лихвения процент, годишната такса, гратисния период, бонусите и отстъпките, които ви предлагат различните банки и финансови институции. Прочетете внимателно договора и условията за ползване на кредитната карта и задавайте въпроси, ако имате съмнения.

5. Проверявайте редовно извлеченията си и следете за нередности или грешки. Ако забележите нещо съмнително, свържете се незабавно с банката си и уведомете я за проблема. Също така, пазете кредитната си карта от кражба или изгубване и не споделяйте ПИН кода си с никого. Ако загубите кредитната си карта или я откраднат, блокирайте я веднага.

Кредитната карта може да бъде ваш верен съюзник в управлението на личните ви финанси, ако я използвате мъдро и разбирате рисковете и предимствата, които носи. Спазвайте тези пет правила и ще се наслаждавате на удобството и ползите, които ви предоставя кредитната карта.
#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

2024 – поредната трудна за инвестиционни прогнози година

Новата 2024 година е поредният труден за прогнозиране период, което по никакъв начин не намалява интереса на милиони инвеститори в цял свят. Излишно е да изброяваме различните макро и микроикономически рискове. От една страна са войните, които се водят в Украйна и в Израел. От друга страна е стабилността на долара , като световна валута за разплащане, БРИКС и неговото укрепване, както и създаването на паралелна финансова система за разплащане са следващите рискове. Изкуствения интелект, дигитализацията на разплащанията, както и създаването и разпространението на дигиталните пари е следващото предизвикателство. Поскъпването на суровините, опасността от това инфлацията да не може да бъде овладяна са сериозни макроикономически фактори. На ниво България – притесненията ни са свързани със стабилността на управлението на страната, с привличането на инвестиции от чужбина, създаването на предпоставки и условия за правене и развитие на бизнеси с голяма принадена стойност. Не на последно място е разбира се финансовата стабилност на държавата, правилното разпределение на Държавния бюджет и т.н.

Като човек с дългогодишен опит, за мен е трудно да дам конкретна прогноза за предстоящите събития, които касаят всички инвеститори на ниско или високо ниво. Моят съвет към тях е да помислят за най-сигурното решение – диверсификация на инвестиционния портфейл. Да разгледаме няколко от актуалните възможности

Нека да започнем с недвижимите имоти

През 2023 година въпреки изказванията на брокери за недвижими имоти, че има голямо търсене и цените вървят нагоре, това не се оказа че е точно така. В момента на пазара има по-скоро объркване и изчакване, защото продавачите разбират , че вече са изтървали пика на цените и са пропуснали да си продадат имотите на най-високите цени и сега изчакват нови пикове, когато да си реализират сделките. От друга страна купувачите очакват покачване на лихвените проценти от БНБ, което от своя страна ще охлади пазара на имоти и цените ще тръгнат надолу. Това е и момента, които те чакат, за да направят сделка.

Скорошни данни на БНБ сочат ръст на кредитите за жилища. В края на октомври месец 2023 г. те са 19 милиарда лева и нарастват на годишна база с 19.2%. Средният лихвен процент е 2,54%.

Наистина при 2,54 % лихвен процент е много изгодно да направиш инвестиция в имот, но изгодата е и много краткосрочна, защото всички знаем, че в момента лихвения процент на ЕЦБ е 4.5% , докато нашите търговски банки финансират ипотечни кредити на 2,54 %, както стана въпрос по-рано. Това положение не е нормално и мисля, че в скоро време лихвеният процент на БНБ ще се повиши, което ще оскъпи и вече изтеглените ипотечни кредити, защото те основно са с плаваща лихва.

Това е и основната причина поради която хората са объркани когато става въпрос за имот и то напълно оправдано. В този аспект, препоръчвам сериозно да премислите възможността за инвестиция в недвижим имот, особено ако това е свързано със заем.

Имате ли ясна идея и как ще използвате имота? Бизнес план за отдаване под наем или използване за лични цели? Всичко това са въпроси, които трябва да обсъдите преди това и да не се поддавате на емоции и на популярни трендове.

Инвестиции в капиталови пазари

Както при недвижимите имоти и в инвестициите в акции, облигации и други инструменти на капиталовите пазари отново съществуват много неизвестни и от там и рискове. Но тук несъмнено най-важното, което всеки инвеститор следи и трябва да следи е политиката на ФЕД. Позицията на Федералния резерв относно лихвите ще играе ключова роля през настоящата 2024 година. От март 2022 година до сега лихвата на Американската централна банка се е повишила с 525 базисни пункта, като към този момент тя е в диапазона 5,25 – 5,50%. Според много експерти, ФЕД е приключил с повишенията на лихвения процент и се очаква сваляне на лихвата още през месец март на настоящата година. Факторът, които ще бъде определящ за движението на американската лихва е дали САЩ ще изпаднат в рецесия или не. И тук има объркване, защото през 2023 година около 70% от анализаторите очакваха по-слаби резултати от американската икономика на базата на високите лихви, но уви оказа се че икономиката расте, а инфлацията и безработицата намаляват, което също е парадокс за лихви от порядъка на 5,50%. В тази връзка и изхождайки от очакванията ,че през годината ще има увеличено търсене на суровини, петрол и газ голяма част от инвеститорите се насочват към акции именно от този вид и клас. Силно препоръчваме, но с внимание и акцент върху динамичните промени.

Инвестиции в злато

Златото от древна Вавилония до днешни дни винаги е било безопасен пристан на инвестициите по време на кризи. От 1808 USD за тройунция в началото на 2023 г., сега златото е на цена 2047 USD за тройунция. Това е ръст от 11,67% на годишна база. За последните 20 години средния ръст на златото е малко над 9% на годишна база. От всичко това съвсем ясно се вижда, че златото е много добра инвестиция и неслучайно Английската централна банка отчете ръст на инвеститорите в злато от 7% за цялата 2023 година. Освен частни инвеститори много централни банки обръщат голяма част от резервите в инвестиционно злато, с цел да могат по-леко да преживеят евентуална бъдеща криза.

Разбира се, съществуват различни възможности за закупуване на злато, като всеки сам може да направи своя избор за това. Освен физическото злато, същото може да бъде закупено от платформа за търговия на злато. В момента няколко инвестиционни посредника предлагат такива платформи. Банките пък предлагат инвестиции в златни депозити. Съществува и възможност да се купят дялове от Доверителни фондове, които емитират дялове с цената на златото. Вече е въпрос на избор кои къде иска да инвестира.

Криптовалутите – въпроси с много неизвестни

Освен традиционните инвестиционни продукти, много хора си купиха и криптовалути с идеята ,че цената им тепърва предстои да нараства. Но и тук има много рискове, защото тепърва предстоят регулации, които могат да се отразят в едната или в другата посока на цените.

Опитните инвеститори знаят, че в такава несигурна ситуация е най-добре инвестиционният портфейл да се диверсифицира в различни бързо ликвидни финансови активи, за да се избегнат по-големите рискове. А за неопитните инвеститори е най-добре да си потърсят финансов консултант и с него заедно да обсъдят степента на риск на един евентуален нов портфейл. Нека да бъдем внимателни и много отговорни в управлението на нашите лични финанси.

На адрес Стара Загора, бул. “Цар Симеон Велики“ № 112 етаж 2, офис 2 и телефон 042 254197 можете да заявите вашата безплатна инвестиционна консултация за 2024 година. Научетете повече: https://somonibg.com

СОМОНИ – 30 ГОДИНИ – ФИЛМЪТ!

През 2023 година Финансовият център „Сомони“ навършва 30 години и смело стъпва в 31 първата си година. Компанията е създадена в Стара Загора през далечната 1993 година от Николай Колев в съдружие с банкера Момо Стойкович от Сърбия и бизнес дамата Сока, също от Сърбия.

От първите срички в имената на тримата – Сока, Момо и Николай се ражда и името на финансовата компания – СОМОНИ. Компанията започва дейността си с обмяна на валута, по-късно регистрира Инвестиционен посредник „Сомони Файненшъл Брокеридж“, след което и Управляващо дружество „Сомони Асет Мениджмънт“ заедно с три договорни фонда – ниско, средно и високо рисков.

През 2007 година СОМОНИ регистрира застрахователен брокер Сомони Брокер Инс, който работи успешно и до днес. През годините компанията работи с партньори в различни градове и бизнеси, което им донася огромен опит и висока репутация на партньор с безкомпромисна честност.

„За 30 години сме били и големи и малки, на върха и на дъното, но винаги сме знаели, че трябва да продължим, защото имаме доверието на клиентите и не трябва да ги предаваме, казва собственикът и основател на СОМОНИ Николай Колев.

Трендове на пазара на златото за 2024 година

Златото е един от най-популярните и ценени метали в света, който привлича вниманието на инвеститори, централни банки, ювелири и колекционери. Златото има уникални свойства, които го правят атрактивно средство за съхранение на стойност, хедж срещу инфлация и рискове, както и за диверсификация на портфейла. Но как ще се движи златото през 2024 година и какви фактори ще повлияят на цената му? В тази статия ще разгледаме някои от експертните прогнози и анализи за бъдещето на жълтия метал.

Как се формира цената на златото?

Цената на златото се определя от съотношението между търсенето и предлагането на метала на световните пазари. Търсенето на злато произхожда от различни източници, като:

– Централни банки и официални институции, които купуват злато за да подсилят своите резерви и да повишат доверието в своята валута.
– Инвеститори и спекуланти, които купуват злато за да извлекат печалба от ценовите движения или за да се предпазят от инфлация, девалвация, политическа нестабилност и други рискове.
– Ювелирна промишленост, която използва злато за производството на бижута, часовници, монети и други изделия.
– Промишлеността, която използва злато за производството на електроника, лекарства, аерокосмически технологии и други продукти.

Предлагането на злато зависи от:

– Добивът на злато от мините, който е ограничен от геоложките условия, разходите за добив и екологичните регулации.
– Рециклирането на злато от стари изделия, което зависи от цената на метала, разходите за рециклиране и културните фактори.
– Продажбите на злато от централни банки и официални институции, които зависят от политическите и икономическите цели на тези институции.

Цената на златото се определя от търговията на различни пазари по света, като най-големият е лондонският пазар LBMA (London Bullion Market Association), където се определя двукратно дневно официалната цена на златото (London Gold Fixing). Други важни пазари са Ню Йорк (COMEX), Шанхай (SGE), Токио (TOCOM), Цюрих, Дубай и др. Цената на златото се изразява обикновено в американски долари за тройунция (31,1035 грама).

Какви са прогнозите за цената на златото през 2024 година?

Прогнозите за цената на златото през 2024 година варират в зависимост от източника, методологията и перспективата на анализаторите. Някои от основните фактори, които се очаква да повлияят на цената на златото през следващата година са:

– Политиката на Федералния резерв на САЩ и други централни банки относно лихвените проценти, количеството пари в обращение и стимулните мерки. Ако Фед повиши лихвените проценти по-бързо или по-силно от очакваното, това може да повиши стойността на долара и да намали търсенето на злато като алтернативна валута. Ако обаче Фед запази ниските лихвени проценти или продължи да разширява своя баланс, това може да подкрепи цената на златото като хедж срещу инфлацията и обезценяването на долара.
– Икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус и евентуалните нови вълни, мутации или ограничения. Ако пандемията продължи да засяга световната икономика и да създава несигурност и риск, това може да стимулира търсенето на злато като сигурен залог. Ако обаче пандемията отстъпи и икономиката се възстанови, това може да намали търсенето на злато като защитен актив.
– Геополитическите напрежения и конфликти в света, които могат да повлияят на стабилността, търговията и доставките на злато. Някои от потенциалните източници на напрежение са отношенията между САЩ и Китай, Русия и Украйна, Иран и Израел, Северна Корея и Южна Корея, както и вътрешните политически кризи в различни региони. Ако тези напрежения ескалират или доведат до военни конфликти, това може да повиши търсенето на злато като убежище.
– Търсенето и предлагането на злато от различните сектори, които го използват. Ако централните банки продължат да купуват злато за да укрепят своите резерви, това може да поддържа високото предлагане на метала. Ако инвеститорите продължат да търсят злато за да диверсифицират своя портфейл или за да спекулират с него, то цените ще растат със стабилни темпове.

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.