Пасивен доход през имот под наем

Инвестирането в апартамент за отдаване под наем е една от най-популярните форми на пасивен доход в България. Това се дължи на високия търсене на жилища, особено в големите градове, където много хора работят или учат. Но какви са ползите и проблемите за тези, които решат да се възползват от тази възможност?

Ползите от инвестирането в апартамент за отдаване под наем са:

– Постоянен месечен приход, който може да покрива част или цялата сума на кредита за закупуването на имота.
– Увеличаване на стойността на имота с времето, което означава, че при продажба може да се реализира печалба.
– Възможност за използване на данъчни облекчения и отстъпки при деклариране на доходите от наем.
– Възможност за диверсификация на портфолиото и намаляване на риска от инвестиране само в един вид активи.

Проблемите от инвестирането в апартамент за отдаване под наем са:

– Необходимост от постоянна поддръжка и ремонти на имота, които изискват време и пари.
– Риск от неплащане или забавяне на наемите от страна на наемателите, които може да доведат до загуби или правни спорове.
– Риск от празни периоди, когато имотът не е отдаден под наем и не генерира доход.
– Риск от промени в законодателството или пазарните условия, които могат да повлияят негативно на доходността или стойността на имота.

Заключение:

Инвестирането в апартамент за отдаване под наем може да бъде източник на стабилен и рентабилен доход, но изисква и сериозни разходи и ангажимент. Преди да се пристъпи към такава инвестиция, е необходимо да се направи добър анализ на пазара, да се избере подходящ имот и да се разгледат всички рискове и предизвикателства. Само така може да се избегнат нежелани изненади и да се оптимизират резултатите.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Имот на село като инвестиция

Купуването на селски имот в България като инвестиция е тема, която привлича все по-голям интерес сред българите и чужденците, които търсят алтернатива на градския живот и възможност за по-добро качество на живот. Но какви са реалните предимства и недостатъци на тази инвестиционна стратегия и как да изберем подходящия имот за нашите нужди и цели?

Плюсове на купуването на селски имот в България като инвестиция:

– Ниски цени. Според данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, средната цена на селските къщи в страната през 2022 г. е около 20 000 лева, което е значително по-ниско от цените на жилищата в големите градове. Това прави покупката на селски имот достъпна за повечето хора и дава възможност за постигане на добра доходност при отдаване под наем или продажба след ремонт или модернизация.
– Близост до природата. Един от основните мотиви за купуване на селски имот е желанието да се живее в по-чиста и спокойна среда, далеч от шума, замърсяването и стреса на града. Селските имоти предлагат тази възможност, тъй като са разположени в живописни райони, богати на зеленина, реки, езера, планини и исторически забележителности. Това повишава атрактивността на имотите за туристи и посетители, които търсят автентичен и релаксиращ опит.
– Възможност за работа от вкъщи. Пандемията от COVID-19 промени начина на работа на много хора, които получиха възможност да работят от разстояние. Това даде тласък на търсенето на селски къщи, тъй като те предоставят по-голяма площ, удобство и свобода за работещите от дома. С развитието на интернет и мобилната свързаност, селските имоти стават все по-подходящи за тази цел.
– Потенциал за развитие. Селските имоти имат голям потенциал за развитие и увеличаване на стойността си. Много от тях са стари и нуждаят се от ремонт или реконструкция, което дава възможност за преобразяване на имота според личния вкус и предпочитания. Също така, много от тях разполагат с голям двор или земеделска земя, които могат да се използват за отглеждане на зеленчуци, плодове, цветя или домашни животни. Това може да допринесе за самоиздръжката на собствениците или за генериране на допълнителни доходи от продажба на продукцията.
– Висок туристически интерес. Селските имоти са привлекателни за туризма, тъй като предлагат разнообразие от възможности за отдих и забавление. Много от селата имат богата история, култура и традиции, които могат да се опознаят и уважат. Също така, селата са добра база за посещение на близките градове, паркове, манастири, пещери и други забележителности. Селските имоти могат да се отдават под наем на туристи или да се превърнат в част от селски или еко-туризъм.

Минуси на купуването на селски имот в България като инвестиция:

– Нестабилен пазар. Пазарът на селски имоти е по-нестабилен и непредсказуем от този на градските жилища. Той е подложен на по-големи колебания в цените и търсенето, които зависят от много фактори, като икономическата конюнктура, политическата обстановка, природните бедствия, модните тенденции и др. Това прави инвестицията в селски имот по-рискова и изисква по-добро информираност и анализ.
– Отдалеченост и липса на инфраструктура. Един от най-големите недостатъци на селските имоти е тяхната отдалеченост от градовете и липсата на добра инфраструктура. Много от селата са трудно достъпни по лоши пътища или нямат редовен транспорт. Също така, много от тях нямат достатъчно развити комунални услуги, като водоснабдяване, канализация, електричество, интернет и др. Това може да причинява неудобства и допълнителни разходи за собствениците или наемателите на имотите.
– Ниска ликвидност. Селските имоти са по-трудно продаваеми от градските жилища, тъй като имат по-малко потенциални купувачи и по-малко агенции, които да ги предлагат. Това означава, че ако собственикът реши да продаде имота си, може да му отнеме повече време и усилия да намери подходящ купувач и да постигне желаната цена. Това може да затрудни излизането от инвестицията или да доведе до загуба при спешна продажба.
– Нужда от поддръжка и управление – ниската цена не кореспондира с огромните разходи за поддръжка и управление на един селски имот.

Трябва много внимателно да преценим възможностите на един имот и да определим дали той е изгоден като инвестиция, която да препродадем или като собствено жилище. В това може да ви помогне експерт с опит, който да ви акцентира върху плюсовете и минусите на един отделен имот.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Най-скъпите пощенски марки, може ли да се инвестира в тях?

Ако сте филателист или просто любопитен за света на пощенските марки, може би сте се чудили кои са най-скъпите и редки марки в историята и дали те са добра инвестиция. В тази статия ще ви представим топ 10 на най-скъпите пощенски марки в света, както и някои от българските марки, които са достойни за внимание.

Най-скъпата пощенска марка в света е **Британска Гвиана от 1 цент**, която е продадена за 9,5 милиона долара през 2014 година. Тази марка е издадена през 1856 година и е единствената оцеляла от този тип. Тя е ръчно отпечатана на розово-лилав хартия и има черен печат с надпис „British Guiana. Postage One Cent“. Марката е била част от колекцията на американския милиардер Джон Дю Понт, който е бил обвинен за убийство и е умирал в затвора.

Следващата по цена марка е **Свещеният Граал**, която е продадена за 2,9 милиона долара през 1996 година. Тази марка е издадена през 1851 година в Швеция и показва трискелет – символ на трите кралства на Швеция, Норвегия и Дания. Марката е жълта, а не зелена, както трябва да бъде, и има грешка в печата – липсва думата „Sverige“ (Швеция). Марката е била открита от 14-годишно момче в писмо от дядо му.

Третата по цена марка е **Сицилианска грешка в цвета**, която е продадена за 2,7 милиона долара през 2011 година. Тази марка е издадена през 1859 година в Сицилия и показва профил на крал Франческо II. Марката е синя, а не оранжева, както трябва да бъде, и има грешка в номинала – 2 граче, а не половин граче. Марката е била част от колекцията на английския филателист Артър Хинд.

Четвъртата по цена марка е **Шведски уникат**, която е продадена за 2,3 милиона долара през 1990 година. Тази марка е издадена през 1855 година в Швеция и показва профил на крал Оскар I. Марката е жълта, а не зелена, както трябва да бъде, и има грешка в номинала – 3 скелинга, а не 8 скелинга. Марката е била открита от шведския филателист Георг Бакман.

Петата по цена марка е **Грешка в цвета на Баден**, която е продадена за 2 милиона долара през 2008 година. Тази марка е издадена през 1851 година в Баден – немско княжество, което е част от съвременна Германия. Марката е зелена, а не розова, както трябва да бъде, и има номинал 9 кройцера. Марката е била част от колекцията на немския филателист Фердинанд Грос.

Шестата по цена марка е **Син Мавриций**, която е продадена за 1,1 милиона долара през 1993 година. Тази марка е издадена през 1847 година в Мавриций – британска колония в Индийския океан. Марката е синя и има надпис „Post Office Mauritius“. Марката е била част от първото издание на пощенски марки в Мавриций и е била използвана за покана за бал на губернатора на острова.

Седмата по цена марка е **Цялата страна е червена**, която е продадена за 1,1 милиона долара през 1980 година. Тази марка е издадена през 1923 година в Съветския съюз и показва картата на страната в червено. Марката е била част от серия, посветена на първата годишнина от Октомврийската революция и има номинал 15 копейки. Марката е била отпечатана само в 100 бройки и е била забранена от съветските власти заради географските неточности.

Осмата по цена марка е **Розов Мавриций**, която е продадена за 1 милион долара през 1991 година. Тази марка е издадена през 1847 година в Мавриций и е аналогична на Синия Мавриций, но с различен цвят и номинал – розов и 1 пени. Марката също е била част от първото издание на пощенски марки в Мавриций и също е била използвана за покана за бал на губернатора на острова.

До тук видяхме най-скъпите пощенски марки в световен мащаб, но какво можем да кажем за българските марки?

Първите български марки са издадени на 1 май 1879 г., след Освобождението от османско робство. Тогава България все още няма своя валута и те са с номинал във френски сантими. По-късно, на 22 април 1881 г., се появяват първите марки със стотинков номинал, известни като „лъвчета“. Тези две серии са много редки и трудно достъпни за колекционерите, тъй като са били използвани само за кратко време и са били оттеглени от обращение. Каталожната им стойност е около 2500 евро за серия.

Но най-скъпата българска марка е безспорно „Обърнатата конница“.Тя е част от серията „Цар Фердинанд I“, издадена през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в Рим. На пощенския знак е изобразен цар Фердинанд със синовете му Борис и Кирил на коне. При отпечатването обаче е допусната грешка и конниците се появяват с главите надолу. Работниците го забелязват и спират машината. За да не ги обвинят, че са допуснали грешка, унищожават отпечатаните дефектни марки. По някаква случайност обаче 28 от тях оцеляват. Те попадат у печатаря Иван Пройков, който ги занася на Васил Йорданов – служител в БНБ и филателист.

След 2 месеца Йорданов заминава на частно пътуване до Виена, а след завръщането си купува двуетажна къща на ул. “Иван-Асен II”, в близост до Орлов мост. Оттогава следите на 28-те екземпляра от „Обърнатата конница“ се губят. Счита се, че по света има около 20 екземпляра на „Обърнатата конница“, докато у нас са само 5-6. Един от притежателите на марка с „Обърнатата конница“ е председателят на Българското филателно дружество Спас Панчев, който заявява, че реалната й стойност е около 25 000 евро.
Инвестирането в скъпи пощенски марки е една от най-старите и популярни форми на алтернативни инвестиции. Пощенските марки са малки, леки и лесни за съхранение и транспортиране. Те са исторически документи, които отразяват културата, политиката и изкуството на различни епохи и региони. Пощенските марки са ограничен ресурс, който не може да бъде увеличен или имитиран. Това ги прави атрактивни за колекционери и инвеститори, които търсят уникални и редки предмети.

За да се инвестира успешно в скъпи пощенски марки, обаче, трябва да се имат предвид няколко фактора. Първо, трябва да се изберат марки с висока качествена оценка, които са в добро състояние и имат ясна и чиста печат. Второ, трябва да се следят тенденциите на пазара и да се избягват модни и преоценени марки. Трето, трябва да се диверсифицира портфейла и да се инвестира в марки от различни страни, периоди и теми. Четвърто, трябва да се консултира с експерти и каталози, за да се определи автентичността и стойността на марките. Пето, трябва да се има търпение и да се очаква дългосрочна доходност от инвестицията.

Инвестирането в скъпи пощенски марки може да бъде забавно и изпълнено с предизвикателства начин за разширяване на финансовото портфолио. С правилната стратегия и подготовка, тази форма на инвестиция може да донесе значителна печалба и удовлетворение.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Най-скъпоценните метали на света

Най-скъпоценните метали са злато, платина, паладий и родий. Те са изключително редки и трудни за добиване, което ги прави желани от инвеститори и колекционери. Възможно ли е да се търгува с тях?

Отговорът е да, но не е лесно. Търговията със скъпоценни метали изисква специални знания, опит и достъп до пазари и брокери. Също така, тя е свързана с висок риск и волатилност, тъй като цените на металите се колебаят според предлагането и търсенето, геополитическите събития, инфлацията и други фактори.

Един от начините да се търгува със скъпоценни метали е чрез закупуване на физически метал във форма на монети, барове или ювелирни изделия. Този метод има предимството да се притежава реален актив, който може да се продаде или използва по всяко време. Недостатъкът е, че трябва да се плащат такси за съхранение, застраховка и доставка, както и да се има в предвид чистотата и автентичността на метала.

Друг начин е чрез инвестиране в борсово търгувани фондове (ETF), които следват цената на даден метал или кош от метали. ETF-тата са лесни за купуване и продаване чрез брокерска платформа, а така също не изискват физическо притежание или съхранение на метала. Но ETF-тата имат своите недостатъци, като например такси за управление, разлика между купувна и продавна цена (спред) и потенциална несъответствие между цената на фонда и цената на метала.

Още един вариант е да се спекулира с цената на скъпоценните метали чрез деривативни инструменти като фючърси, опции или контракти за разлика (CFD). Тези инструменти позволяват да се използва ливъридж, т.е. да се търгува с по-голяма сума от реалните средства, което може да увеличи печалбата или загубата. Деривативите са подходящи за краткосрочна търговия и хеджиране, но изискват добра анализа на пазара и стриктен контрол на риска.

В заключение, търговията с най-скъпоценните метали е възможна, но не е за всеки. Тя изисква сериозно обучение, изследване и дисциплина, както и готовност да се поемат значителни рискове. Затова, преди да започнете да търгувате с тях, трябва да се консултирате с професионален финансов съветник, който ще ви помогне да изберете най-подходящия за вас метод и стратегия.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Има ли инфлация при инвестицията в злато?

Златото е един от най-старите и най-ценени метали в света. От древни времена до днес, то е използвано като средство за размяна, за украшение, за изработване на бижута и за инвестиция. Златото има уникални свойства, които го правят трудно достъпно, издръжливо, красиво и ликвидно. Но какво се случва със стойността на златото при инфлация? И остава ли инвестицията в злато надеждна защита срещу загубата на паричната покупателна способност?

Инфлацията е процес на повишаване на общото ниво на цените на стоките и услугите в дадена икономика за определен период от време. Това означава, че парите губят своята стойност и не могат да купуват толкова много колкото преди. Инфлацията може да бъде предизвикана от различни фактори, като прекомерно разширяване на паричната маса, растеж на разходите на държавата, намаляване на производителността, повишаване на данъците или тарифите, войни или природни бедствия.

Златото се счита за един от най-добрите активи за защита срещу инфлация, тъй като има ограничено предлагане и висока търсеност. Златото не може да бъде размножавано или отпечатвано като хартиените пари, а се добива от мините или се рециклира от стари изделия. Според Световния златен съвет, през 2022 г. общото предлагане на злато е било около 4 633 тона, от които 76% са произлизали от минния добив и 24% от рециклирането. Търсенето на злато е било около 4 074 тона, от които 46% са били за бижутерийна индустрия, 24% за централните банки, 23% за инвестиционно злато и 7% за технологичен сектор.

Златото има висока ликвидност и може да бъде продавано или купувано по всяко време и на всяко място. Златото има дълга история като универсална мярка за стойност и е признато като такава в повечето страни. Златото не зависи от политически или икономически решения на дадена държава или организация, а от световните силови отношения и тенденции. Златото е атрактивно и за индивидуални инвеститори, и за институционални инвеститори, като фондове, пенсионни схеми, застрахователни компании и др.

Златото има негативна корелация с повечето други активи, което означава, че когато те падат, златото расте и обратно. Това прави златото подходящо за диверсификация на инвестиционния портфейл и за намаляване на общия риск. Златото също така има положителна корелация с инфлацията, което означава, че когато цените на стоките и услугите растат, златото също расте и обратно. Това прави златото подходящо за запазване на паричната покупателна способност и за защита от загубата на стойност на хартиените пари.

От началото на 2022 г. цената на златото остава почти без промяна, колебаяща се около 1800 долара за тройунция. Това се дължи на противоречивите сигнали от световната икономика, която е под влиянието на пандемията от коронавирус, геополитическите напрежения, стимулните мерки на правителствата и централните банки, очакванията за инфлация и лихвени проценти. Въпреки това, много анализатори и експерти смятат, че златото има потенциал за растеж в дългосрочен план, тъй като факторите, които го подкрепят, ще продължат да действат.

Как да инвестирате в злато? Има няколко начина да се инвестирате в злато, в зависимост от вашите цели, предпочитания и възможности. Най-популярните са:

– Физическо злато – това е най-традиционният и най-безопасният начин да се инвестирате в злато. Физическото злато може да бъде закупено под формата на монети, медали, слитъци или бижута от специализирани магазини или онлайн платформи. Физическото злато има предимството, че е лесно разпознаваемо, преносимо и не зависи от посредници или финансови институции. Недостатъкът е, че изисква допълнителни разходи за съхранение, застраховка и транспорт. Също така, физическото злато може да бъде обект на кражба или измама.

– Инвестиционни сметки за злато – това е модерен и удобен начин да се инвестирате в злато. Инвестиционните сметки за злато ви позволяват да купувате и продавате злато онлайн чрез банка или брокер. Вие не получавате физическо злато, а само електронно потвърждение за вашата собственост.
Ако желаете да инвестирате и да имате сигурност, ползвайте винаги услугите на консултант с опит и репутация.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Петте най-големи инвестиционни измами в историята на света

Инвестиционните измами са вид финансова престъпност, при която измамникът обещава висока доходност на инвеститорите, но в действителност използва парите им за лични цели или за плащане на други инвеститори. Това се нарича схема на Понци, кръстена на един от най-известните измамници в историята – Чарлз Понци. В тази статия ще разгледаме петте най-големи инвестиционни измами в историята на света, които са причинили огромни загуби и разочарования на хиляди хора.

1. Схемата на Бърнард Мадоф

Бърнард Мадоф е бивш председател на НАСДАК и основател на една от най-успешните инвестиционни компании в САЩ. През декември 2008 г. той призна, че е измамил своите клиенти за около 65 милиарда долара, като им е предлагал фиктивни доходности от 10 до 12 процента годишно. Мадоф е използвал схемата на Понци, като е плащал старите инвеститори с парите от новите. Сред жертвите на Мадоф са били благотворителни фондации, банки, знаменитости и обикновени хора. Мадоф е осъден на 150 години затвор през 2009 г. и почива в затвора през 2021 г.

2. Схемата на Алън Станфърд

Алън Станфърд е бивш милиардер и банкер, който е управлявал международна финансова империя с база в Антигуа и Барбуда. През февруари 2009 г. той е обвинен от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) в масивна измама с ценни книжа за около 7 милиарда долара. Според SEC, Станфърд е продавал сертификати за депозит с изключително високи лихвени проценти, които са били обезпечени от неговата офшорна банка. В действителност, той е използвал парите за лични разходи, спекулации и заеми за своите други бизнеси. Станфърд е осъден на 110 години затвор през 2012 г.

3. Схемата на Енрон

Енрон е бивш американски енергиен гигант, който е бил един от най-големите корпорации в света. През октомври 2001 г. Енрон призна, че е фалшифицирал своя финансов отчет за повече от четири години, като е скрил дългове от около 40 милиарда долара. Енрон е използвал сложни финансови инструменти, наречени специални целеви дружества (SPV), за да прехвърля активи и загуби извън баланса си. След разкриването на измамата, акциите на Енрон паднаха от 90 долара до почти нула, а компанията обяви фалит през декември 2001 г. Скандалът с Енрон повлече събарянето на една от най-големите одиторски компании в света – Артър Андерсен, която е била обвинена в съучастие и унищожаване на документи. Няколко висши мениджъри на Енрон са осъдени за измама, а други са избягали от правосъдието.

4. Схемата на Ник Лийсън

Ник Лийсън е бивш трейдър в банка Барингс, която е била най-старата инвестиционна банка в Англия. През 1995 г. той е причинил фалита на банката, след като е загубил 1,4 милиарда долара от спекулативни сделки на японската фондова борса. Лийсън е търгувал с фючърсни контракти за индекса Никей 225, като е залагал на растежа на пазара. За да прикрие своите загуби, той е използвал фалшиви сметки и документи, които са показвали измислени печалби. Когато пазарът се обръща против него след земетресението в Кобе през януари 1995 г., той не може да покрие своите позиции и е разкрит. Лийсън е осъден на шест и половина години затвор в Сингапур през 1995 г.

5. Схемата на Мартин Франкел

Мартин Франкел е бивш американски финансист и математик, който е измамил застрахователни компании за около 200 милиона долара. През 90-те години на миналия век той е основал фирма за управление на активи, която е купувала и продавала застрахователни полици. Той е твърдял, че има специална компютърна програма, която може да предвиди движението на пазарите и да генерира огромни доходности. В действителност, той е използвал парите от застрахователните компании за лични нужди, като е живял в разкошна вила в Кънектикът, обградена от лукс. Той също така е планирал да създаде собствена държава в Замбия, която да служи като убежище за измамници. Той е разкрит през 1999 година, след пожар в дома му. Той беше осъден на 16 години затвор през 2004 година и освободен през 2017 година.

Ако желаете да инвестирате и да имате сигурност, ползвайте винаги услугите на консултант с опит и репутация.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Най-скъпите златни монети в света

Златото е един от най-старите и ценени метали в историята на човечеството. От древни времена до днес, златото е символ на богатство, власт и престиж. Златото се използва за изработване на бижута, украшения, религиозни предмети и разбира се, монети.

Златните монети са една от най-популярните форми на инвестиция в жълтия метал. Те съчетават колекционерска, историческа и художествена стойност с практическата възможност да се превръщат в пари по всяко време. Златните монети са издръжливи, лесни за съхранение и транспорт и не подлежат на инфлация или девалвация.

Но кои са най-скъпите златни монети в света? Какво ги прави толкова ценни и рядки? В този блог пост ще разгледаме някои от най-известните и впечатляващи примери на златни монети, които са постигнали рекордни цени на аукциони или са част от прочути колекции.

## 1. Double Eagle 1933

Тази златна монета с номинал от 20 долара е една от най-редките и търсени в света. Тя е част от серията Double Eagle, която се издава от САЩ между 1849 г. и 1933 г. През 1933 г., поради Великата депресия, президентът Франклин Рузвелт забрани обращението на златни монети и нареди да бъдат изтопени всички Double Eagle, които не са били разпределени.

Обаче, няколко монети успяха да избегнат тази съдба и да попаднат в ръцете на колекционери. Една от тях е Double Eagle 1933, която е единствената легално притежавана от частно лице. Тази монета има тегло от 33,43 грама и чистота от 90% злато. На лицевата ѝ страна е изобразен профилът на свободата, а на гърбовата – орел с разперени крила.

През 2002 г., Double Eagle 1933 беше продадена на аукцион за 7,59 млн. долара, което я прави най-скъпата златна монета в историята до този момент. През 2021 г., тази рекордна цена беше подобрена от друг екземпляр от същата серия, който беше продаден за 18,87 млн. долара.

## 2. Ларин

Ларинът е златна монета, която се използва като обществено плащане в Индийския океан и Персийския залив през 16-18 век. Тя има необичайна форма на кука или рибена опашка и е гравирана с арабски надписи. Ларинът е популярен сред търговците, пиратите и пътешествениците, тъй като е лесен за прерязване и претегляне.

Ларинът има тегло от около 4 грама и чистота от около 95% злато. На лицевата му страна е написано името на монетния двор, който го е издал, а на гърбовата – годината на издаване и някои религиозни фрази. Ларинът е една от най-редките и екзотични златни монети в света, която привлича интереса на колекционерите и учените.

През 2011 г., ларин от 17 век беше продаден на аукцион за 6,8 млн. долара, което го прави най-скъпата златна монета от Източния свят. Тази монета е изключително рядка, тъй като е единственият известен ларин, който е издаден от могулския император Аурангзеб.

## 3. Крюгерранд

Крюгеррандът е златна монета, която се издава от Южна Африка от 1967 г. до днес. Тя има цел да популяризира златото като инвестиция и да рекламира южноафриканската златодобивна промишленост. Крюгеррандът е първата златна монета, която има тегло от една тройунция (31,1 грама) и се приема като законно плащане в повече от 50 страни.

Крюгеррандът има чистота от 91,67% злато и 8,33% мед. На лицевата му страна е изобразен портретът на Пол Крюгер, президент на Южноафриканската република (1883-1900), а на гърбовата – южноафриканския антилоп спрингбок. На двете страни са написани номиналната стойност на монетата (1 ранд), годината на издаване и надписите „Южна Африка“ на африканс и английски.

Крюгеррандът е една от най-популярните и разпространени златни монети в света, която се произвежда в различни размери.

Какво означава терминът „икономическо зомби“?

Икономическо зомби е термин, който се използва за описване на фирма, банка или държава, която не може да покрие своите разходи със своите приходи и е зависима от външна помощ за оцеляване. Такива субекти са неефективни, неиновативни и пречат на здравото функциониране на пазара. Икономическите зомбита съществуват поради различни причини, като например:

– Ниски лихвени проценти, които позволяват на фирмите да продължават да стартират и да работят, въпреки че нямат перспектива за растеж или печалба.
– Политически или социален натиск, които спира правителствата или регулаторите да затворят или реструктурират несолидни банки или държавни предприятия.
– Страх от системен риск, който води до спасяването на големи и сложни финансови институции, които са „твърде големи, за да фалират“.
– Емоционална привързаност или липса на алтернативи, които карат собствениците или управителите на фирмите да не признаят загубата им и да не прекратят дейността си.

Икономическите зомбита имат отрицателно влияние върху икономиката, тъй като:

– Заемат ограничени ресурси, като капитал, труд и земя, които биха могли да бъдат използвани по-ефективно от други фирми.
– Създават нелоялна конкуренция и намаляват стимулите за иновации и качество на продуктите и услугите.
– Повишават риска от финансова нестабилност и криза, ако техният брой нараства или ако те не могат да обслужват своя дълг.
– Намаляват доверието на потребителите и инвеститорите в икономиката и намаляват потенциала за растеж.

За да преценим дали една фирма е икономическо зомби, можем да използваме следните критерии:

– Съотношението между дълга и активите на фирмата е по-високо от средното за сектора или от нормалното ниво за здравословна фирма.
– Способността на фирмата да плаща лихвите по заемите си е ниска или отрицателна, т.е. приходите й не стигат дори за обслужване на дълга.
– Рентабилността на фирмата е ниска или отрицателна, т.е. фирмата генерира загуби вместо печалби.
– Растежът на фирмата е забавен или отсъстващ, т.е. фирмата не разширява своя пазарен дял, продуктова гама или иновационен потенциал.
– Зависимостта на фирмата от външна помощ е висока или постоянна, т.е. фирмата не може да функционира без заеми, субсидии или спасителни пакети.

Ако една или повече от тези характеристики са вeрни за дадена фирма, то тя може да се счита за икономическо зомби и да има нужда от сериозни мерки за реструктуриране,
или ликвидация.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Съществува ли балон в инвестициите в недвижими имоти и какви са прогнозите за 2023 година за цените на имотите?

 

Недвижимите имоти са един от най-популярните и предпочитани активи за инвестиране в България. Много хора се интересуват от това как се развива пазарът на имоти, какви са тенденциите и рисковете, и дали има балон, който може да се спука и да доведе до загуби. В тази статия ще разгледаме някои от основните фактори, които влияят на цените на недвижимите имоти, както и прогнозите за 2023 година.

Цикличност на пазара на недвижими имоти

Един от начините да анализираме пазара на недвижими имоти е да го разглеждаме като цикличен процес, който се повтаря през определени периоди от време.Цикълът на недвижимите имоти се състои от 18 години, които се делят на четири фази: депресия, възстановяване, бум и спад. Всяка фаза има своите характеристики, които се отразяват на предлагането, търсенето, цените и доходността на недвижимите имоти.

В момента ние сме във фазата на бума, която започна след временното понижаване на цените на недвижимите имоти през 2016-2017 година, известно като midcycle dip. Това е най-горещият етап от цикъла, когато цените растат бързо и достигат своя максимум. Тази фаза ще продължи до 2025 година, когато ще настъпи нова депресия и ще започне нов цикъл.

Фактори, които влияят на цените на недвижимите имоти

Цените на недвижимите имоти не са обусловени само от цикличността, а и от множество други фактори, които могат да ускорят или забавят темпото на растеж или спад. Някои от тези фактори са:

– Лихвени проценти по ипотечни кредити. Това е един от основните фактори, които определят търсенето и доходността на недвижимите имоти. Колкото по-ниски са лихвите по кредитите, толкова по-изгодно е за купувачите да заемат пари за покупка на имот. Това повишава търсенето и цените на недвижимите имоти. Обратното се случва, когато лихвите по кредитите са високи. В момента лихвите по ипотечни кредити в България са на исторически ниски нива, което стимулира пазара на недвижими имоти.

– Инфлация и доходи. Инфлацията е процес на общо повишаване на цените на стоки и услуги в дадена икономика. Тя влияе на покупателната способност на хората и на реалната стойност на парите. Когато инфлацията е висока, парите губят от своята сила и хората могат да си купят по-малко неща със същите пари. Това може да намали търсенето и цените на недвижимите имоти, особено ако доходите на хората не растат със същия темп или повече от инфлацията. Обратното се случва, когато инфлацията е ниска или отрицателна (дефлация). В момента България е изправена пред висока инфлация, която може да засегне пазара на недвижими имоти.

– Предлагане и търсене. Това са двата основни фактора, които определят цената на всеки продукт или услуга, включително и на недвижимите имоти. Когато предлагането на недвижими имоти е по-голямо от търсенето, цените падат, защото продавачите трябва да конкурират помежду си за ограничения брой купувачи. Когато търсенето е по-голямо от предлагането, цените растат, защото купувачите трябва да конкурират помежду си за ограничения брой продавачи. Предлагането и търсенето зависят от много фактори, като демография, миграция, урбанизация, инвестиции, законодателство и др.

– Политическа и икономическа стабилност. Това са фактори, които влияят на общото доверие и очаквания на хората за бъдещето. Когато има политическа и икономическа стабилност, хората се чувстват по-сигурни и склонни да инвестират в недвижими имоти. Когато има политическа и икономическа нестабилност, хората се чувстват по-несигурни и склонни да избягват рискове и да спестяват пари. В момента България преминава през период на политическа нестабилност, която може да повлияе негативно на пазара на недвижими имоти.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Злато

Пазарът на златото през 2023 година

В последните месеци финансовият пазар на златото претърпя значителни промени, свързани с глобалната икономическа нестабилност, политическите напрежения и пандемичната обстановка. В тази статия ще разгледаме какво е състоянието на златото като инвестиционен актив в средата на 2023 година и какви са перспективите за бъдещето.

Златото е традиционно считано за безопасна пристанище в кризисни времена, тъй като запазва своята стойност и предлага защита от инфлация, девалвация и политически рискове. Златото е и ликвиден актив, който може да се продава или купува лесно на световните пазари. Затова много инвеститори предпочитат да държат част от своето портфолио в злато или златни инструменти, като ETF, фючърси или опции.

В началото на 2023 година цената на златото достигна рекордни нива, като отрази високото търсене и ограниченото предлагане на жълтия метал. Основните фактори, които допринесоха за този ръст, бяха:

– Непредсказуемостта на световната политика, особено в САЩ, Китай и Русия, което повиши напрежението между водещите сили и създаде опасност от конфликти и санкции.
– Слабостта на долара, който загуби част от своята доминантна роля като световна резервна валута. Доларът беше подложен на натиск от растящия дълг на САЩ, ниските лихвени проценти на Федералния резерв и конкуренцията от други валути, като еврото, юана и биткойна.
– Намаляването на добива на злато, което ограничава предлагането на пазара. Според данни на World Gold Council добивът на злато е спаднал с 4% през 2022 година в сравнение с 2021 година и се очаква да продължи да намалява през следващите години поради изчерпването на резервите, високите разходи за добив и екологичните ограничения.

В средата на 2023 година обаче цената на златото започна да показва признаци на корекция, като спадна до около 2800 долара за тройунция. Това се дължи на няколко причини, сред които:

– Подобряването на икономическата ситуация в някои региони, което повиши оптимизма и апетита към риска на инвеститорите. Според прогнозите на Международния валутен фонд световният БВП ще нарасне с 5.4% през 2023 година, след като се свие с 3.5% през 2020 година и се възстанови с 5.2% през 2021 година.
– Увеличаването на лихвените проценти от страна на централните банки, което намалява атрактивността на златото като актив без доход. Федералният резерв на САЩ обяви, че ще повиши основната си лихва до 1.5% до края на 2023 година, докато Европейската централна банка и Банката на Англия също сигнализираха за постепенно затягане на паричната политика.
– Намаляването на търсенето на злато от страна на централните банки, ювелирната промишленост и индивидуалните инвеститори. Според World Gold Council централните банки купиха само 273 тона злато през 2022 година, което е най-ниското ниво от 2010 година. Ювелирното търсене също спадна с 10% през 2022 година в сравнение с 2019 година, докато инвестиционното търсене от ETF и монети намаля с 40% за същия период.

В заключение, можем да кажем, че финансовият пазар на златото е в динамично и несигурно състояние в средата на 2023 година. Златото продължава да бъде ценен актив за диверсификация и защита, но е подложено на волатилност и конкуренция от други инструменти. Инвеститорите трябва да следят внимателно развитието на световната икономика и политика, за да могат да вземат информирани решения за своята стратегия относно златото.

#somonibg #somonibggold
На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.