Рекордни нива на интерес към инвестиционните фондове в САЩ

Инвеститорите насочиха пари към фондовете на паричния пазар в САЩ през последната седмица на фона на опасения относно безопасността на някои банкови депозити след колапса на два големи кредитора.

Фондовете имаха над 120 милиарда долара нетни входящи потоци през седмицата до сряда, според данни на Investment Company Institute, най-големият нетен седмичен приток от юни 2020 г. По-голямата част от тях се изляха във фондове на паричния пазар, обезпечени с държавни ценни книжа, според ICI.

Парите се преместиха във фондове на паричния пазар – вид взаимен фонд, който инвестира в пари и сигурни ценни книжа – през седмица, разтревожена от колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank. В неделя федералните регулатори се намесиха, за да защитят всички вложители от загуби при двата кредитора.

„Инвеститорите се насочиха към фондовете на паричния пазар на правителството на САЩ през изминалата седмица, очевидно търсейки алтернатива на някои банки“, каза Шон Колинс, главен икономист на ICI. Размерът на паричните средства във фондовете на паричния пазар беше слабо променен през предходната седмица.

Вторник отбеляза най-големия ден на входящи потоци във фондове на паричния пазар, според Goldman Sachs и EPFR, доставчик на данни.

Въпреки че лихвените проценти по банковите депозити са се увеличили в някои банки, сега има значително по-висока възвръщаемост на нискорискови активи като фондове на паричния пазар, след като Федералният резерв вдигна лихвите до най-високото им ниво от 15 години.

„В случая на Silicon Valley Bank и Signature Bank вложителите бяха успокоени, но това беше след уикенд с много тревоги, особено за вложителите от Силициевата долина“, каза Пранай Субеди, анализатор на кредитни проучвания, обхващащ банковия сектор на САЩ за T Rowe Price.

„Много вложители може да гледат на тези фондове на паричния пазар като възможност да си кажат, „хей, мога да получа допълнителна лихва и да не се налага да се тревожа за някой от тези банкови рискове“, каза Субеди.

Ръстът от тази седмица беше особено забележим, като се има предвид, че 15 март е денят, в който много американски корпорации плащат данък и обикновено изтеглят пари от паричните пазари.

„Беше ден за корпоративни данъци и обикновено това води до изходящи потоци, но беше ден за приток“, каза Дебора Кънингам, главен инвестиционен директор на глобалните пазари на ликвидност във Federated Hermes.

Притоците от инвеститори на дребно във фондове на паричния пазар бяха „големи и ускоряващи се“ през последната седмица, пише Goldman Sachs в бележка в четвъртък.

„Клиентите решиха, че техните 20 000 долара в брой няма да живеят в банките и предлагат 60 базисни точки, когато могат да се преместят в сметка на паричния пазар и да получат 300 базисни точки“, каза Рич Репето, анализатор в Piper Sandler.

Повече от 250 милиарда долара са се налели във фондовете на паричния пазар в САЩ от началото на тази година, поставяйки средствата на път за най-високите си тримесечни потоци от второто тримесечие на 2020 г., в началото на пандемията от коронавирус, според данни на EPFR.

Източник: https://www.ft.com/content/7177bc70-1cff-46a9-ba87-adae0af276c4

Швейцария с референдум в защита на плащанията в брой

Гражданите на Швейцария ще получат шанса да се опитат да гарантират, че икономиката им никога няма да стане безкешова, твърди група в подкрепа на идеята, след като събра достатъчно подписи в понеделник, за да предизвика референдум по въпроса.
Движението за свободна Швейцария (FBS) твърди, че парите в брой играят все по-малка роля в много икономики, тъй като електронните плащания стават стандартни за транзакции във все по-дигитализирани общества, което улеснява държавата да наблюдава действията на своите граждани.

Те искат клауза, добавена към валутния закон на Швейцария, която урежда начина, по който централната банка и правителството управляват паричното предлагане, която да постанови, че „достатъчно количество“ банкноти или монети винаги трябва да остава в обращение.
Няма доказателства, че швейцарските власти искат да премахнат плащането в брой. Над 110 000 швейцарци са се подписали при нужни 100 000 минимум, за да се инициира референдум.

В защита на парите

Според швейцарската система на пряка демокрация предложението ще стане закон, ако бъде одобрено от гласоподавателите, въпреки че правителството и парламентът ще решат как да се прилага този закон.
„Ясно е, че освобождаването от пари в брой засяга не само въпросите на прозрачността, простотата или сигурността, но също така носи огромна опасност от тоталитарно наблюдение“, каза президентът на FBS Ричард Колър на уебсайта на групата.
Той също така гледа на Швейцария като на европейски стандарт за защита на парите, тъй като прокарването на такива гаранции в Европейския съюз би довело до „почти невъзможния“ процес на осигуряване на одобрение от всички 27 държави-членки.

Ускорена от въздействието на COVID-19, тенденцията към увеличаване на безкасовите плащания беше очевидна още през 2017 г., когато проучване на Ipsos установи, че повече от една трета от европейците и американците с радост биха останали без пари в брой, а 20 процента почти са го направили вече.

4 въпроса, които Уорън Бъфет си задава преди всяка инвестиция

Уорън Бъфет е американски бизнес магнат и популярен инвеститор в акции на компании. Бъфет е председател и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, една от най-големите американски компании , която е част и от основния борсов индекс S&P 500.

Освен правилото номер 1 на Бъфет „не губете пари“, ето четири въпроса, които Бъфет задава, когато решава дали да инвестират в бизнес или не.

1. Разбирате ли бизнеса?

Освен да знаете как работи даден бизнес и какво предлага на потребителите, вие също искате представа къде ще бъде една компания след 10 години, ако не и след десетилетия, казва Бъфет.
Известно е, че Berkshire Hathaway пропусна технологичните компании Google и Amazon в началото на 2000-те години, защото Бъфет не беше сигурен, че разбира бизнесите от гледна точка на тяхната дългосрочна доходност. Това направи по-трудно определянето на стойността на техните акции.
Въпреки че Berkshire изпусна Google и Amazon, други инвестиции в компании със сини чипове като American Express и Coca-Cola се изплатиха с течение на времето.

2. Има ли бизнесът трайно конкурентно предимство?

Бъфет каза, че „най-важният“ фактор при избора на успешна бизнес инвестиция е конкурентното предимство на компанията, което той оприличава на „ров“, заобикалящ „икономически замък“.
Колкото по-сигурно е конкурентното предимство, толкова по-вероятно е компанията да просперира в продължение на десетилетия.
Конкурентно предимство може да бъде мощна марка, за която хората винаги са готови да плащат, като Coca-Cola, или може да бъде уникален бизнес модел, като продажба на застраховка директно на потребителя, а не чрез застрахователни брокери, какъвто е случаят с Geico .

3. Ръководството на бизнеса има ли почтеност и талант?

Бъфет каза, че търси три неща в един мениджър или лидер: интелигентност, инициатива и почтеност. Но почтеността има най-голямо значение, „защото ако ще вземете някой без почтеност, вие искате да е мързелив и тъп“, каза той в реч от 1998 г.
„Не желаем да се присъединяваме към мениджъри, на които им липсват възхитителни качества, независимо колко привлекателни са перспективите пред техния бизнес“, пише Бъфет в писмо до акционерите от 1989 г. „Никога не сме успявали да сключим добра сделка с лош човек.“

4. Цената има ли смисъл?

Като пасивни инвеститори, Бъфет и Мънгър търсят компании, които изглежда търгуват на по-ниска от присъщата им стойност.
Въпреки че няма универсална мярка за стойност, компаниите с дълготраен потенциал за печалба обикновено имат постоянни печалби, добър паричен поток и малък размер на дълга. Когато цената на акции изглежда ниска в сравнение със стойността на компанията, това е възможност за покупка.
Но това не означава, че Бъфет и Мънгер търсят най-добрите сделки въз основа само на цената на акциите. Простото получаване на справедлива цена за акциите на компанията също може да бъде ефективна стратегия. Вие инвестирате в бизнеса в дългосрочен план, а не само в цената на акциите към момента на покупката.
„Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена“, пише Бъфет в своето годишно акционерно писмо от 1989 г. „Когато купуваме компании или обикновени акции, ние търсим първокласни бизнеси, придружени от първокласно управление.“

Как се отразяват на икономиката огромните крипто фалити?

BIS установи, че инвеститорите на дребно са поели спада на фона на кървавата баня, докато по-широката финансова система остава като цяло невредима.

Скорошен доклад на Банката за международни разплащания (BIS) разкри, че крипто индустрията е загубила над $650 милиарда след два големи скандала, които разтърсиха пазара миналата година.

Докладът, озаглавен „Крипто шокове и загуби на дребно“, обяснява търговското поведение на инвеститорите по време и след скандалите, техните печалби и загуби и ефектите от сътресенията на крипто пазара в по-широката финансова система.
Миналата година в крипто пространството се случиха много ужасни инциденти, които принудиха няколко фирми да фалират, като над 1,8 милиарда долара бяха изтрити от пазара впоследствие.
Едно такова събитие е колапсът на екосистемата Terra-Luna през май за 40 милиарда долара. Според BIS над 450 милиарда долара са изчезнали от пазара след срива.

Около шест месеца по-късно третата по големина крипто борса в света FTX се срина, премахвайки над 200 милиарда долара от пазара.
BIS също установи, че ежедневната потребителска активност на платформите за крипто търговия е нараснала миналата година, тъй като инвеститорите се опитват да коригират своите портфейли. Те се опитаха да се отдалечат от валутите, които бяха под стрес.
Докато китовете и по-големите инвеститори разпродадоха своите притежания, средните притежатели и инвеститорите на дребно увеличиха своите биткойн позиции, като купиха спада. Според BIS китовете „вероятно са осребрени за сметка на по-малките притежатели“.

Ограничен ефект върху по-широката финансова система

Освен това докладът разкри слаба връзка между крипто загубите и по-широката финансова система. BIS предположи, че крипто скандалите имат ограничен ефект върху по-широкия финансов сектор поради текущото ниво на приемане на крипто.
Докато индивидуалните и институционалните инвеститори записаха огромни загуби в своите крипто инвестиции, традиционната финансова система остана невредима.
„Нашият анализ също така предполага, че резкият спад в размера на крипто сектора досега не е имал последствия за по-широката финансова система. Въпреки това, ако крипто беше по-преплетено с реалната икономика и традиционната финансова система, съвкупното въздействие на шока в крипто света можеше да бъде много по-голямо“, казаха от банката.

Източник: https://cryptopotato.com/crypto-industry-lost-over-650b-after-two-major-scandals-in-2022-bis/

Да инвестираме във вино? Защо пък не…

Идеята, че виното може да бъде инвестиция, беше почти шега за дълго време. Всъщност единствената причина, поради която нашите предци са държали на виното, е, че то е било практически неподходящо за пиене през първите 10 години от живота си. Днес, въпреки че технологията и опитът ни позволиха да впрегнем по-добре променливите, управляващи вкусовия профил на виното, все още има известен несравним чар в тестването на вина, които са отлежавали десетилетия.

Но с всяка отворена стара бутилка остават все по-малко, на които да се наслаждавате и споделяте. И този нарастващ недостиг, в съответствие с динамиката на търсенето и предлагането, може да повиши цените.

Така че, хипотетично казано, ако бяхме купили изобилие от бутилки от реколта 1982 г., когато бяха пуснати на пазара и ги бяхме скрили в контролирано пространство през всичките тези десетилетия, днес щяхме да сме в състояние да планирам ранно пенсиониране, като просто ги продавахме избирателно . Алтернативно и еднакво хипотетично, ако бяхме направили същата инвестиция през 1983 г. (или още по-лошо, бис от 1992 г.), само с няколко години разлика, но значително по-лоши от гледна точка на времето, което се отрази зле на качеството на произведените вина и следователно на потенциала им за стареене , щяхме да сме още на работа с огромен дълг за изплащане и много мъртви бутилки вино!

Ето защо сега имаме специалисти по инвестиране във вино. Това обикновено са финансови експерти, които работят във финансовото пространство с по-традиционни инвестиционни продукти, които освен това имат специализиран екип, който разбира света на виното в дълбочина и знае какво да вземе и кога да го остави.

И така, как точно виното може да се счита за инвестиция?

През последните три десетилетия виното се превърна от незначителна инвестиция в колекционерски артикул до зрял клас активи. Вече съществува цяла глобална онлайн борса, където се търгуват бутилки вино, наречена Liv-Ex. Някои вина увеличават стойността си с времето, подобно на други колекционерски предмети. Това е така, защото с остаряването виното може да развие по-сложни вкусове и аромати, което го прави по-желано за колекционери и ценители. В резултат на това по-старите и по-редки вина могат да изискват по-високи цени на пазара.

Прави ли ни подобна възвръщаемост като фондовите пазари и/или взаимните фондове?

Като всеки клас активи, цените вървят нагоре и надолу. Пазарите на вино също се движат в цикли, които са изненадващо предвидими. Бичият пазар продължава 36 месеца, докато мечият пазар продължава 18 месеца. По отношение на възвръщаемостта виното надминава пазарите на акции с голяма разлика. От 1998 г. пазарите на вино са възвърнали 21% в сравнение с 16% за пазарите на акции.

Как се сравнява с часовниците или изобразителното изкуство като инвестиция?

Изненадващо, часовниците имат зрял инвестиционен пазар, тъй като продуктът е стандартизиран, но пазарът е твърде нестабилен и е измъчван от фалшификати. Има някои паралели с изкуството; и двете имат сходни потребители – свръхбогатите, и двете са физически продукти, така че процъфтяват в среда с висока инфлация и двете са зависими от марката, т.е. изкуството се движи от легендарни художници, докато възприеманата стойност на виното е по-висока, когато идва от големи винарни с марка.

Какъв е минималният период от време, необходим на човек, за да инвестира?

Или две години, или седем години. Тези два времеви хоризонта обслужват различни видове инвестиции. Първите са финансистите, които осигуряват капитал на винарните преди прибирането на реколтата, поемат собствеността, когато виното е в бъчви и след това го продават на дистрибутор. Другият начин е да купите вино, след като е било бутилирано, и след това да го задържите. Първото е оперативно интензивно, докато второто е удобно за ежедневни инвеститори.

Колко пари можете да очаквате да спечелите с добра инвестиция във вино?

В зависимост от региона, вида на виното и реколтата, виното може да се върне между 16% и 22%. Виното от Франция, което е червено и от 2001 г. до 2006 г. исторически има най-висока възвръщаемост.

Какво ще кажете за данъците и т.н. върху спечелените печалби?

Данъците зависят от страната в която оперирате. Най-често се облагат като доход от капиталови печалби или доход от други източници.

Какъв е най-лошият недостатък?

Точно като всяка търгуема ценна книга на борса, цените на виното се покачват и падат всеки ден. Има два специфични риска за виното – лошо време във Франция и неблагоприятни мита от САЩ или Китай. Харесва ви или не, френски вина като Бордо, Бургундия и Шампанско доминират световния пазар на вино с 60% пазарен дял. Но липсата на Гълфстрийм (топло океанско течение) охлажда лозарските райони и може да доведе до провал на реколтата през определени години. Освен естествените проблеми, има и други глобални последици. САЩ и Китай са най-големите вносители на вино, но когато през 2021 г. САЩ наложиха мита върху вноса на вино от Европа, което предизвика сътресения на пазара. В такива случаи търсенето се засяга, което удря цените и следователно стойността на вашата инвестиция.

Как се инвестира във вино?

Мога да разделя това на три стъпки. Първо, отворете акаунт на борса за вино като Liv-Ex. Второ, купете вино от Франция, Аржентина или Чили. Трето, разнообразете инвестицията с различни години и сортове. След 90 месеца можете да проверите цените. Дори и да не спечелите и да не ви се продава, имате шанса да удавите мъката в прекрасно отлежало вино на ниска цена.

Оригинален текст: https://www.thehindu.com/life-and-style/is-wine-a-better-investment-than-stocks-read-to-find-out/article66493398.ece

Китай увеличава своите златни резерви и няма скоро да спре

Все още 2023 г. не се очаква да бъде рекордна година за търсенето на злато от централните банки, но се прогнозира, че те ще продължат да бъдат нетни купувачи.

Вече можем да видим постоянно търсене от Народната банка на Китай. Данните от централната банка на Китай показват, че тя е закупила 15 тона злато миналия месец. Това е третият пореден месец, в който Китай увеличава златните си резерви. Според някои анализатори тази тенденция не се очаква да спре скоро.

Последното пазаруване в Китай беше от 2002 до 2019 г., като през този 17-годишен период бяха натрупани 1148 тона от благородния метал.

Наред с търсенето на централната банка, анализаторите следят и инвестиционното търсене на благородния метал. Въпреки че цените на златото се повишиха с повече от $300 от двугодишното си дъно през ноември и видяха най-добрия старт на годината от десетилетие, инвеститорите останаха почти встрани.

Анализаторите казаха, че за девети пореден месец глобалните обезпечени със злато борсово търгувани фондове отбелязаха нетен изходящ поток през януари. В месечния доклад се казва, че 26 тона злато, оценени на 1,6 милиарда долара, са изтекли от световния пазар.

Въпреки това WGC каза, че също така вижда признаци, че слабото инвестиционно търсене на злато може да се промени. Изходящите потоци бяха водени от фондове, регистрирани в Европа, като северноамериканските фондове отбелязаха входящи потоци от девет тона, оценени на 572 милиона долара.

Един основен фактор, стимулиращ подновения интерес към златото, е нарастването на икономическата несигурност. Все по-голям хор от анализатори сега търси златото да достигне рекордни нива тази година, тъй като пазарите продължават да омаловажават рисковете от рецесия и инфлация.

В отделни интервюта с Kitco News, Торстен Полейт, главен икономист в Degussa и Мишел Шнайдер, директор на търговското обучение и изследвания в MarketGauge, казаха, че Федералният резерв не може да направи много, за да свали инфлацията до целта си от 2%.

Шнайдер каза, че златото остава привлекателен актив-убежище.

„Независимо дали става дума за инфлация, стагфлация или дори рецесия, в крайна сметка хаосът кипи под повърхността навсякъде“, каза тя. „Не виждам причина защо тази година не можем да видим злато за $2000.“
Междувременно Полейт каза, че няма начин Федералният резерв да намали инфлацията, без да предизвика рецесия. Той добави, че когато рецесията наистина удари, централната банка бързо ще обърне курса си и тогава златото ще заблести.

В същото време рисковете за икономиката са повече от просто повишаване на потребителските цени; има друга значителна икономическа заплаха, която назрява в САЩ: потенциален фалит на правителството.

В началото на седмицата Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че неизпълнението на дълговите задължения на правителството на САЩ би било много вредно.

Правителството на САЩ официално достигна своя лимит за заеми миналия месец и с малко креативно счетоводство се очаква Министерството на финансите да може да плати сметките си до юни.

Въпреки че все още има време за разрешаване на този проблем, някои големи банки отбелязват, че рисковете от неизпълнение нарастват.

Анна Голубова от Kitco погледна последния път, когато САЩ са били изправени пред толкова много несигурност и интензивност по отношение на тавана на дълга, който беше през август 2011 г.

Тя отбеляза, че златото се е покачило през август и е надхвърлило 1900 долара за унция до септември същата година. Тя добави, че анализаторите са казали, че подобен модел може да се разиграе тази година.

„Всеки път, когато правителствените разходи се повишат, това прави златото по-привлекателно, защото е неутрален актив. То не подлежи на правителствена политика по отношение на повишаване или понижаване на стойността, както би могъл щатският долар“, каза експертът по благородни метали на Gainesville Coins Еверет Милман пред Kitco News . „Примерът от 2011 г. е интересен паралел, защото когато има опасения, че финансовата система е на нестабилна основа, таванът на дълга може да се превърне от неемисия в нещо, което кара хората да се страхуват повече за стабилността на правителството и стабилността на финансовата система.“

Източник: https://www.kitco.com/news/2023-02-10/China-s-buying-gold-are-you.html

Ще бъде ли 2023 годината, в която златото ще достигне 3000 долара за унция?

Оле Хансен, уважаван стоков стратег в датската Saxo Bank, казва, че това е възможно, след като пазарите разберат, че глобалната инфлация ще остане гореща въпреки затягането на паричната политика. Според него, златото може да се изкачи до $4000.

Хансен отбелязва три други фактора, които биха могли да помогнат за издигането на инвестиционното злато до нови рекордни нива през следващата година. Първо, нарастващият манталитет на „военна икономика“ може да обезсърчи централните банки да държат валутни резерви в името на самоувереността, което би облагодетелствало златото. Второ, правителствата ще продължат да увеличават дефицитните разходи за амбициозни проекти като енергийния преход. И трето, потенциална глобална рецесия през 2023 г. ще накара централните банки да отворят каналите за ликвидност.

Анализаторът вече каза, че коментарите му са по-малко прогноза, а повече мисловен експеримент, но не мисля, че инвеститорите трябва да го отхвърлят толкова лесно. Вярвам, че е много възможно да видим злато от $3000 или повече през следващите 12 до 18 месеца, поради всички причини, които той спомена.

Централните банки купуват злато

Хансен е прав, като споменава нарастващия апетит на централните банки към златото като резервен актив. Централните банкери и финансовите министри може и да са за фиатната валута, но зад кулисите те поглъщат жълтия метал с най-бързите темпове, които помнят. През третото тримесечие официалните нетни покупки на злато бяха приблизително 400 тона, около 20 милиарда долара, най-много от повече от половин век.

Турция беше най-големият купувач на злато през третото тримесечие, следвана от Узбекистан и Индия.

Миналата седмица централната банка на Китай разкри, че е закупила злато за първи път от 2019 г. Азиатската страна заяви, че наскоро е добавила 32 тона, или 1,8 милиарда долара, което довежда общо до 1980 тона.

Въпреки че е шестият по големина притежател на злато, без да се брои Международният валутен фонд (МВФ), Китай все още има да извърви дълъг път, ако иска да се диверсифицира от щатския долар по смислен начин. Металът представлява само 3,2% от общите му запаси, според данни на Световния съвет по златото (WGC). Сравнете това с 65,9% от запасите в САЩ, най-големият притежател в света с повече от 8133 тона.

Прогнозираме, че ще видим много повече покупки от Китай през следващите месеци.
Прекомерно затягане на риска и наблюдение на рецесията

Тъй като инфлацията се очаква да продължи през следващата година, малка до умерена рецесия изглежда все по-вероятна. Съществува риск Федералният резерв да затегне прекалено много и това има силни макроикономически последици за златото.

Показател, който държим под око, е спредът между доходността на 10-годишните държавни облигации и доходността на двугодишните държавни облигации. През последните 40 години (поне) всяка рецесия е била предшествана от обръщане на кривата на доходност. Към днешна дата кривата на доходност е най-инвертирана от над 40 години, което предполага, че рецесията е почти гарантирана. Въпросът не е дали, а кога.

Кривата на доходност най-много обърната за над 40 години

През последните дни повечето банки и рейтингови агенции намалиха прогнозите си за глобален растеж за 2023 г. поради очакванията за постоянно високи потребителски цени и бързо затягане на паричната политика. Купуването на злато сега може да се окаже разумен инвестиционен избор. В пет от последните седем рецесии златото е донесло положителна възвръщаемост, според WGC, осигурявайки известна защита на инвеститорите.

Технически, златото започва да изглежда привлекателно в момента, като металът е пробил над своите 50-дневни и 200-дневни пълзящи средни. След пробиване на ключовото ниво от $1800 за унция миналата седмица, златото отново тества психологически важната ценова точка.

Ако 2022 г. приключи днес, това ще отбележи втора поредна година, в която златото намалява. И все пак, с минус 1,75%, жълтият метал остава един от най-добрите активи за задържане тази година.

Не винаги е било лесно. Притежанията във всички известни златни ETF, обезпечени със злато, са намалели за седем месеца подред от ноември 2022 г. Започваме обаче да виждаме, че тези спадове се изравняват, тъй като златото започва да се покачва.

Тегленията от обезпечени със злато ETF отпадат с покачването на златото

Движението на златото – вероятно до $3000, както прогнозира Оле Хансен – също би било много конструктивно за акциите на златодобивните компании. Тези компании са много по-волатилни от цената на основния метал. Както можете да видите по-долу, когато златото е скочило, запасите от добив на злато исторически са скочили по-високо. (Обратното също е вярно.)

Оригинална публикация: https://www.nasdaq.com/articles/gold-has-the-potential-to-hit-$3000-or-$4000-an-ounce-in-2023

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Злато

3 добри моменти за инвестиране в злато

Хората купуват и инвестират в злато от векове. Това е чудесен начин да запазите дългосрочно богатство и има много начини да го постигнете – включително физическо злато, IRA за злато и златни запаси.

Но златото е уникална стока. Може да има много ползи, стига инвестицията да е насрочена правилно.

3 от най-добрите времена за инвестиране в злато

Искате ли да купите злато? Има много случаи, когато стратегията за инвестиране в злато може да бъде умна. Само имайте предвид, че това са общи препоръки; за по-конкретни инвестиционни препоръки говорете с професионален съветник или експерт в областта.

Когато инфлацията е висока и се задава рецесия
Златото е интелигентен начин да запазите богатството си, когато инфлацията е висока. Това е така, защото стойността на златото има тенденция да се поддържа стабилна с течение на времето, което ви позволява да паркирате богатството си – и да го запазите – въпреки всяко отслабване на долара.
Освен това има тенденция да има отрицателна корелация с акциите, така че когато фондовият пазар пада – както при рецесия, инвеститорите се тълпят към златото и стойността му се повишава.
Рецесия може да се очертае през следващата година. Goldman Sachs подчертава вероятност от 35% до края на годината.

Когато искате да диверсифицирате портфолиото си
Повечето инвестиционни професионалисти биха препоръчали диверсифицирано портфолио – такова, което не е прекалено инвестирано в един сектор или вид стока. От една страна, това намалява риска. Ако един вид инвестиция спадне, наличието на пари на други пазари защитава оставащото ви богатство.
Диверсификацията също така ви позволява да издържате по-добре на променящите се пазарни условия, тъй като нямате всичките си яйца в една кошница. Златото, например, може да бъде добър начин да добавите стабилност към портфолиото си. В трудни икономически времена той запазва вашето богатство и гарантира, че спадът няма да промени дългосрочните ви цели.

Когато искате гъвкавост и ликвидност
Ако възможността за бързо осребряване на вашите инвестиции е важна, златото може да бъде разумна инвестиция. За разлика от много други активи, като например акции или недвижими имоти, златото може бързо да бъде превърнато в студени, твърди, използваеми пари.
Също така е много лесно да се оттеглите и да се насочите към друга инвестиция, ако това е маршрутът, по който решите да тръгнете.

Със сигурност има други активи, които могат да осигурят подобно, дългосрочно хеджиране срещу инфлацията, като недвижими имоти, но много от тях нямат способността за незабавна конвертируемост като златото или простотата на закупуване. Закупуването на злато от реномиран дилър позволява на инвеститора гъвкавост да прави корекции с течение на времето, увеличавайки или намалявайки експозицията според ситуацията.

Ако търсите възможно най-високата възвръщаемост, купуването на злато обикновено не е пътят. Повечето инвеститори използват златото като начин да защитят своето богатство, а не като метод за увеличаване на богатството си. Ако възвръщаемостта е вашият приоритет №1, инвестициите с по-висок риск вероятно ще бъдат по-ефективни. Помислете да говорите с инвестиционен специалист за насоки относно вашата конкретна ситуация.

Монетите с лика на кралица Елизабет растат като цена

Славното управление на кралица Елизабет II приключи, но редките монети и банкноти с изображения на този много обичан монарх остават трайно наследство, чиято стойност се очаква да расте.

Първите монети за крал Чарлз III бяха отсечени миналата седмица от Кралския монетен двор. Въпреки че тези „нециркулиращи“ монети от 50 пенса и £5 са страхотни спомени, те едва ли представляват хитра инвестиция. Например новият възпоменателен 50p на крал Чарлз, пуснат на 3 октомври, може да бъде поръчан за £11 – но все още има само номинална стойност от 50p (като законно платежно средство) и е малко вероятно някога да си струва да бъде закупен като инвестиция. Същото важи и за по-скъпите издания на Кралския монетен двор – като платинен 50p крал Чарлз III (струващ £1465).

Но колекционерите може да бъдат привлечени от монетата от £5, тъй като не само има крал Чарлз на главата, но и две изображения на покойната кралица на обратната страна. Златната версия струва £2975. Има дори златна монета от 1 кг, ограничена до 30 броя с изображение на крал Чарлз от едната страна и кралицата от другата. Продава се за внушителните £82 950.

На Велики Четвъртък, 6 април, 2023 година се очакват първите наистина колекционерски монети. Тези монети, традиционно давани на бедните от монарха в последния четвъртък преди Великден, са изсечени в сребро с номинална стойност от едно пени, две, три и четири пенса. Комплект монети за Велики четвъртък, подарени от кралица Елизабет от 1953 г. – годината на нейната коронация – бяха продадени само четири дни преди смъртта й за £1100. Експертите обаче смятат, че сега те биха имали цена, по-близо до £1500, тъй като стойността на рядката валута с изображението на кралицата ще се повиши през следващите месеци.

През 1953 г. са направени само 1025 комплекта Maundy. Грегъри Едмънд, старши специалист в търговеца на монети и банкноти Spink, казва: „Мястото на кралицата в историята само ще нараства по важност с течение на времето и това вероятно ще бъде отразено в стойността на редките монети и банкноти, свързани с нейното царуване поскъпват през следващите месеци и години.“

Той добавя: „Но е важно да знаете къде да търсите, ако искате да закупите не монета, а инвестиция. Рядкостта помага да се направи валутата ценна. Внимавайте за аномалии, при които монетите са пуснати по погрешка от Кралския монетен двор или са произведени в изключително ограничени количества – тъй като там може да очакваме стойностите да се повишат най-много.“ Едмънд посочва скромно изглеждащо производство от 2p от 1983 г., включващо изображение на кралица Елизабет от едната страна и думите New Pence от другата. Примерите сега се продават за цели £1700 – резултат от това, че изображението на „главата“ е правилно и думите на „опашката“ са грешни: „Нов пенс“ вместо „Два пенса“.

#somonibg #somonibggold

На телефон 0879/253 197 и на сайта https://somonibg.com можете да получите актуални предложения и консултация по отношение на инвестицията в злато.

Сомони влиза в търговията със злато

Сомони влиза в търговията със злато и предлага набор от финансови услуги

Есента е време за ново статегическо начало и взимане на решения в противовес на растящата инфлация и несигурност. Като отговорна към клиентите компания, екипът на финансов център „Сомони“ е горд да ви представи новите услуги в портфолиото.

Диляна и Николай Колеви, управители на компанията

Диляна и Николай Колеви, управители на компанията

Николай Колев, генерален мениджър на „Сомони“: „Добрите финансисти знаят, че най-добрият ход в една криза е работата – ако останеш неподвижен, скоро течението ще те понесе в посока, в която не искаш да се развиваш. Знаем, че именно във време на инфлация и политически трусове, качествената и навременна финансова услуга е приоритет за всеки клиент, както и задължение за изпълнение пред всеки професионалист. В този дух развихме и пакета от услуги, който ние предлагаме на клиентите ни в обновените офиси.“

В портфолиото на Сомони вече влиза и търговията със злато – продажба и изкупуване. Ние сме представител на няколко компании, които ни предоставят инвестиционно злато с високо качество и сертифициран произход. Във време на криза – инвестицията в скъпоценни метали е едно от правилните направления за диверсифициране на свободните пари. Расте броят на нашите клиенти, които желаят да подсигурят добра доходност в бъдещ план, а инвестиционното злато, съчетано заедно с умело подбрани финансови услуги, дава сигурност и растеж.
Отчитайки нуждата от свободни пари, Сомони е вече представител и на ЮтеКредит – бързи кредити,с персонализирани условия и възможност за потребителски заем до 1500 лева за срок от 24 месеца.

След изключително силна година за Сомони Брокер Инс, продължаваме с нови услуги и застрахователни предложения. Акцент ще са корпоративните ни предложения, включително и здравните застраховки, към които има огромен интерес. Наши партньори са редица национално представени компании, които за поредна година ни се доверяват. Акцент за нас ще бъде и развитието на клоновата мрежа на Сомони, с лесен достъп до застрахователни (и други)услуги.

Активни са всички услуги от портфолиото – Western Union, Moneygram, EasyPay, обмяната на валута и всички останали финансови инструменти, до които имате достъп с едно посещение в някое от бюрата ни.
Сигурно вече сте забелязали и обновения облик на нашите офиси, по-съвременен вид и визия, за допълнително удобство на клиентите.

Предстоят ни трудни месеци на криза и стагнация. Ще си позволя да цитирам Робърт Кийосаки, че „вашето бъдеще се създава от това, което правите днес, а не утре.“ Екипът на Сомони предоставя пълно портфолио от финансово-инвестиционни услуги и е готов да отговори на вашите нужди.