Facebook планира да пусне своя валута, която да улесни разплащанията между потребителите

Ако някой го може, то това е със сигурност Facebook. Със своите 2.2 милиарда потребители месечно (януари, 2019 година), технологичният гигант може да направи и да наложи всичко, при това – много бързо. Представете си, че можете с лекота да изпратите пари някому или да получите заплащане за ваша обява в Marketplace, при това, без да излизате въобще от най-употребяваното приложение.

Амбицията на екипа е проста – криптовалута, която да позволи лесна обработка и да даде възможност милиардите потребители активно да се включат в размяната. Първи екстрата ще получат потребителите на Whatsapp, до средата на 2019. Най-ентусиазираните привърженици на идеята предсказват, че е възможно Facebook да получи банков лиценз, както и да издаде свои кредитни карти.

По-резервираните наблюдатели припомнят, че това е пореден път, в който социалната мрежа се опитва да интегрира плащания. Facebook Credits, Facebook Gifts и опцията за плащане през Messenger минаха и заминаха, без да пожънат очаквания успех сред потребителите.

В този случай, компанията е адски сериозна, че трябва да постигне резултати, предвид високата конкуренция от много сходни платформи, които отдавна реализираха платежни формати вътре в системите си.

Цялата разработка е пазена под дълбока тайна, но въпреки това, ясни са някои неща – няма да има много общо с биткоина и другите криптовалути, освен блокчейн технологията. Технологичният гигант залага на сигурното, електронни пари, подкрепени от реални валутни средства. Надеждите на много от инвеститорите за една силна глобална криптовалута явно няма да бъдат покрити от разработката на Facebook. Те държат на по-консервативния подход, без да търсят новаторското в света на дигиталните пари. За останалите – хаосът продължава – през 2019 в света съществуват над 2000 формати на криптовалути, с различна структура, стойност и успех. Няма надежда за обединение, въпреки многото гласове в тази посока.

Над текста работи: Ивайло Тончев

Photo by rawpixel.com from Pexels

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *