Поскъпването на долара продължава, подкрепен от данъчната реформа на Тръмп

Доларът достигна месечен максимум спрямо кошницата от основни валути, подкрепен от очакванията да бъде приета данъчната реформа, която предлага президентът на САЩ Доналд Тръмп.

След близо 5 часа търговия на азиатските валутни пазари индексът на долара, отчитащ динамиката на американската валута спрямо шестте основни валути, нарасна с 0,3 процента до 93,641 пункта.

Вчера президентът Доналд Тръмп предложи най-мащабната данъчна реформа в историята на САЩ за последните три десетилетия, която предвижда понижаване на данъците за всички американци. Въпреки това критиците на тази инициатива смятат, че тя е изгодна за богатите и компаниите, но може да увеличи дефицита в бюджета.

Публикуваният данъчен план и оптимистичните данни за поръчките на стоки за продължително използване подкрепиха възхода на долара. Подкрепа американската валута вече беше получила от възобновените очаквания, че Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще увеличи основната лихва до края на годината.

Доларът нарасна с 0,22 процента спрямо японската йена, до 113,26 йени за един долар, което представлява повече от 2-месечен максимум.

Еврото и днес отстъпва спрямо долара с 0,18 процента, спадайки до 1,1721 долара за едно евро, като се търгува до достигнатия вчера месечен минимум на ниво от 1,1717 долара за едно евро.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *