Йената и швейцарският франк поскъпнаха заради напрежението около Северна Корея

Японската йена се търгува днес с уверена динамика, заради засилващото се напрежение около с Корейския полуостров, след повишената агресивна риторика и от Северна Корея и от САЩ. В същото време еврото удари 4-седмичен минимум спрямо йената.

Към 9 часа българско време доларът се понижи с 0,22 процента спрямо йената, до 111,52 йени, отдалечавайки се от максималното ниво от 112,530 йени за един долар, достигнато в края на вчерашната търговия.

След близо 4 часа азиатска търговия еврото се стабилизира до ниво от 132,340 йени, след като спадна рязко с около процент в началото на днешната сутрешна търговия.

Японската валута рязко поскъпна след изявлението на министъра на външните работи на Северна Корея вчера, че на практика президентът на САЩ Доналд Тръмп е обявил война на КНДР и Пхенян си запазва правото да предприеме контрамерки, вкл. и да обстрелва бомбардировачите на САЩ, дори ако те са извън въздушното и морското пространство на Северна Корея.

Белият дом определи това изявление за „абсурдно“.

Швейцарският франк, също традиционна валута-убежище по време на геополитически конфликти, каквато е и йената, се търгува за 0,9662 франка за долар, прибавяйки около 0,3 процента спрямо нивата от края на вчерашната сесия.

Еврото обърна тренда и нарасна с 0,1 процента, до 1,1857 долара.

Индексът на долара спрямо основните валути нарасна с 0,01 процента до 92,660 пункта. В края на вчерашната сесия американската валута се повиши с 0,5 процента до 3-седмичен максимум на ниво от 92,724 пункта.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *