Лек ръст на долара спрямо йената, стабилизация на еврото

Доларът поскъпна спрямо йената, отдалечавайки се от 4-месечния минимум, достигнат миналата седмица. В същото време инвеститорите следят внимателно нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея.

След близо 6 часа търговия на азиатския пазар, доларът прибави 0,4 процента до 109,56 йени, отдалечавайки се от нивото 108,72 йени за едни долар, достигнато миналата седмица и съпоставимо с отчетения минимум на 19 април тази година.

За долара, който в петък попадна под натиска на обявените данни за инфлацията в САЩ, които понижиха очакванията на инвеститорите Федералният резерв на САЩ (ФЕД) да увеличи основната лихва до края на годината, както и нарастващия риск за поевтиняване спрямо йената на фона на геополитическата криза между САЩ и Северна Корея, коментират анализатори пред „Райтерс“.

Йената нарасна миналата седмица, след като Тръмп предупреди Северлна Корея, че Вашингтон ще отговори с „огън и ярост“ на заплаха, отправена от Пхенян. След това Северна Корея съобщи, че разглежда възможността да нанесе ракетен удар по военните бази на САЩ на остров Гуам в Тихия океан.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути прибави 0,1 процента до 93,177 пункта, след понижението с 0,3 процента в петък.

Единната европейска валута се стабилизира на ниво от 1,1815 долара за едно евро.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *