Конфликтът между САЩ и Северна Корея потопи долара

Доларът спадна до 2-месечен минимум спрямо йената в днешната сутрешна търговия, заради ескалацията на напрежението в отношенията между САЩ и Северна Корея, което повиши желанието на инвеститорите да бягат от риска и да търсят убежище за капиталите си във швейцарски франкове и японски йени.

Към 9 часа българско време американската валута се понижи с 0,18 процента до 109,00 йени спрямо нивата при затваряне на търговията вчера, но в началото на днешната търговия се срина до 108,91 йени, доближавайки се до най-големия минимум от началото на годината, отчетен на 14 юни, когато един долар се търгуваше по 108,81 йени.

В края на тази седмица швейцарският франк и японската йена поскъпнаха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че Вашингтон ще отговори на заплахата от Пхенян с „огън и ярост“.

Франкът прибави около 1,3 процента спрямо долара от началото на седмицата, а йената – около 1,5 процента.

По-късно днес инвеститорите очакват данните за потребителските цени в САЩ  през юли, които може да повлияят върху лихвената политиката на Федералния резерв на САЩ.

За разлика от франка и йената, единната европейска валута спадна с 0,03 процента до 1,1765 долара, а спрямо йената достигна месечен минимум от 128,19 йени за едно евро

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *