Цените на петрола се понижават трета поредна сесия

Цените на петрола се понижават трета поредна сесия в сряда въпреки по-големия от очакваното спад в резервите в САЩ, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,10% до 49,12 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 0,23% до 52,02 долара за барел към 10:50 часа българско време.

Във вторник вечерта Американският петролен институт съобщи, че запасите от петрол са се понижили със 7,8 млн. барела през миналата седмица до 478,5 млн. барела. Очакванията бяха за спад от 2,7 млн. барела.

В 17:30 часа българско време ще излезе официалният доклад на Администрацията за енергийна информация. Във вторник властите понижиха прогнозите си за петролния добив в САЩ през 2018 г., но пък повиши очакванията си за продукцията тази година.

„Петролът е блокиран в рейндж от 45-50 долара при WTI и малко по-нагоре при Брента“, казва Боб Такай, президент на Sumitomo Corp Global Research в Токио. „Все пак шистовият добив се забавя малко, гледайки броя на нефтените платформи, тъй като производителите на могат да правят пари, когато WTI е под 50 долара, така че е възможен импулс над 50 долара“, допълва той.

Пазарът изглежда е имунизиран срещу бичи сигнали като спад в резервите, тъй като ОПЕК и други водещи производители се затрудняват да поддържат съкращенията в рамките на договорката за свиване на добива.

Възстановяването на продукцията в Либия и по-висок добив в Нигерия усложниха тези усилия, а пък шистовите производители в САЩ увеличават добива. За Либия и Нигерия има направени изключения от споразумението.

В понеделник и вторник имаше среща на техническата комисия, съставена от държави от картела и извън него, и тя заяви, че очакват по-сериозно спазване на сделката за съкращения в размер на 1,8 млн. барела дневно.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *