Петролът продължава да поевтинява заради нарасналите добиви в САЩ

Световните цени на петрола продължават да се понижават и през последния работен ден от първата седмица на август, отново заради нарасналите добиви на „черното злато“ в САЩ.

Към 8,30 часа българско време октомврийските фючърси на европейския вид Brent поевтиняха с 0,17%, до 51,92 долара за барел. В същото време септемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI се понижиха са 0,16%, до 48,95 долара за барел спрямо нивата на котировките в края на вчерашната сесия.

През седмицата Агенцията на енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че през седмицата, която завърши на 28 юли, добивите на петрол в САЩ са нараснали с 0,21% или с 20 000 барела в денонощие, до общо 9,43 милиона барела. В същото време търговските запаси на суровината са намалели повече от очакваното – с 1,5 милиона барела или спад с 0,3%, до 481,9 милиона барела.

„Последните данни за добивите и излишъците на пазара показаха, че песимизмът на пазарните участници се завръща“, пише в августовската прогноза на Националната банка на Австралия, цитирана от агенция „Ройтерс“.

По-късно днес инвеститорите очакват данните на специализираната американска консултантска фирма Baker Hughes за динамиката на петролните кладенци за добив в САЩ. Данните от миналата седмица показаха, че те са се увеличи с 8 (два петролни и шест газови) или нарастване с 0,8%, до общо 958 броя. На годишна база броят на кладенците е нараснал до 495, или 2,1 пъти.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *