Какво да изберем-хартиеното или физическото злато?

     Не е тайна, че COMEX пазара има „огромно“ влияние върху цената на златото. Всеки петък CFTC (US Commodity Futures Trading Commission) публикува доклад за дългите и късите позиции на търговците на фючърс пазара . В него могат да се видят нагласите на пазара за конкретен актив. В доклада за златото най-общо казано търговците са разделени на два типа- спекуланти и неспекуланти(търговци). Втората група включва всички производители на злато(мини, рафинерии, големи дилъри на физическо злато, бижутери), както и големите банки или т.н. суап дилъри на злато. Последните имат информационно предимство пред останалите играчи на пазара, защото могат да видят структурата на поръчките и позициите на останалите участници.

          Спекулантите на COMEX имат несъразмерно голямо влияние на фона на средствата, с които оперират. Тъй като фючърс пазара им предоставя възможност да работят с ливъридж, те нерядко заемат позиции до десет (x10) пъти по-големи от собствените им средства. Този механизъм генерира особено големи ценови движения в краткосрочен план (около месец), постигнати с относително малко собствени средства. Когато спекулантите са заели екстремни къси или дълги позиции и нямат фундаментална подкрепа от пазара (разбирайте физическо търсене или предлагане на злато) те стават лесна плячка са суап дилърите, които са наясно с разпределението на техните поръчки. Суап дилърите разполагат с достатъчно средства, за да пробият дадено ниво на подкрепа или съпротива, с което да активират т.н. стоп поръчки на останалите участници на пазара. Ако си в екстремна позиция, разполагаш с ограничени средства и пазара не е в твоята посока, най-умното нещо, което може да направиш е да затвориш позиция, за да не изгубиш ограничените си средства. Това се случва често на пазара на злато и е причина за т.н. flash crashes (внезапни спадове) в цената на метала.

Преди последното заседание на Федералния резерв през юни цената на злаото бе непосредствено под $1300. В голяма степен ценовото движение бе в резултат на увеличаващи се нетни дълги позиции на спекулантите на COMEX (фигура 4). Моментът бе подходящ да се „оберат“ екстремните позиции на пазара. От тогава насам само за четири седмици спекулантите на COMEX пазара нетно са разпродали над 400 тона злато. Всъщност общите къси позиции на спекулантите не са били такива от началото на 2016г. насам, когато ако си спомняте започна възходящ тренд на метала с около 20% само за четири месеца. Ситуацията в момента е подобна. Спекулантите отново са заели екстремна позиция, този път екстремно къса и в скоро време може да станем свидетели на корекция на тази позиция.

Но какво се случва с „фундаменталното“ физическо търсене? Няколко са важните индикатори там, за които може да намерим достъпна информация, имайки в предвид, че самият пазар на физическо злато е до голяма степен OTC (over the counter). Първо, нивото на злато в ETF-те. Най-вероятно няма по-добър индикатор, който да показва нагласите на „големите“ инвеститори. Цената на златото и нетните приливи и отливи на злато от ETF-те имат перфектна положителна корелация. На всеки три месеца WGC(World Gold Council) публикува информация за това колко злато се съхранява за ETF-те по света. Оказва се, че от началото на годината има нетен прилив на злато в ETF-те в Северна Америка и Европа. Може би по-интересна е тенденцията от началото на 2016 г. Европейските ETF-и да трупат злато, като до момента нетно са увеличили позицията си с около 300 тона злато. Може да сравните тези 300 тона за година и половина и 400-те тона на COMEX споменати по-горе, за да направите равносметка колко трудно се изгражда позиция с физически метал в сравнение с фючърс контракт.

Вторият фактор, който е относително достъпен са премиите на физическия пазар на златото в Индия и Китай. Колкото по-високи са те над цената в Лондон, толкова по-яростно е търсенето от тяхна страна.

С голяма доза увереност може да кажем, че на физическия пазар на злато настроенията клонят ако не към положителни, то поне към неутрални относно метала, т.е. последното низходящо движение в цената на златото може до голяма степен да намери обяснение в случващото се на COMEX пазара.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *